Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wyjątkowe smaki Targów Regionalia 2016

18 marca 2016

Wśród wystawców 5. Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016, które odbędą się w dniach 22-24 kwietnia br. w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie, szczególnie wyróżniać się będą dostawcy i producenci z sektora spożywczego. Smaczne i zdrowe produkty z Polski oraz zagranicy ukażą bogactwo kulinarne poszczególnych regionów oraz staną się nie lada gratką dla miłośników popularnego trendu slow food.

 

Już po raz piąty na Targach Regionalia zaprezentują się producenci i dystrybutorzy żywności regionalnej, tradycyjnej oraz ekologicznej. – Możliwość poznania oryginalnych smaków, nowych i dawnych przepisów kuchni regionalnej Polski i pozostałych zakątków świata, to tylko niektóre zalety tego wydarzenia. Wyroby, które zaprezentują wystawcy, zainteresują nie tylko świadomych konsumentów, ale też osoby, które cenią jakość i dobry smak. Widzimy, że warszawiacy bardzo polubili Targi Regionalia. Co roku odnotowujemy coraz wyższą frekwencję odwiedzających – mówi Bartosz Sosnowski, wiceprezes firmy Międzynarodowe Targi Polska, organizatora targów.

 

Naturalnie i zdrowo

Targi Regionalia wpisują się w modny dziś trend slow food. Wystawcy oferują szeroki wybór żywności i napojów, produkowanych na bazie naturalnych składników i w oparciu o unikalne, sprawdzone receptury. Przedstawiciele sklepów ze zdrową żywnością oraz właściciele lokali gastronomicznych znajdą tu ekologiczne produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw rolnych, a także tradycyjne i regionalne przysmaki. Nie zabraknie różnorodnych gatunków miodów, ryb, wędlin, wyrobów mleczarskich, pieczywa czy słodkości. Na targach dostępny będzie również szeroki wybór win, piw z regionalnych browarów oraz naturalnych tłoczonych soków z najlepszych owoców. Poza polskimi produktami kusić będą zagraniczne specjały - turecka baklawa, austriackie sery dojrzewające, włoskie trufle czy greckie zioła.


Ponadto w ofercie Targów Regionalia pojawią się naturalne tekstylia, jak np. ekologiczne poduszki wypełnione łuskami zbóż, odzież lniana i moda inspirowana folklorem. Wśród wystawców obecne będą również firmy z sektora kosmetycznego oraz twórcy rzemiosła artystycznego i ludowego.


Z korzyścią dla wszystkich

Odbywające się w Warszawie Targi Regionalia to dla wystawców okazja do promocji firmy i jej wyrobów na dużą skalę. Wydarzenie co roku gromadzi tysiące odwiedzających, wśród których jest wielu przedstawicieli branży spożywczej. Obecność managerów sieci handlowych, restauracji, hoteli, sklepów ze zdrową żywnością stwarza wystawcom szansę do nawiązania cennych kontaktów biznesowych. Dodatkową formą przyciągnięcia uwagi konsumentów i potencjalnych kontrahentów stanowi możliwość organizacji warsztatów, konkursów oraz degustacji dla zwiedzających.

 

Prestiżowy konkurs

Tradycyjnie już, jedną z głównych aktywności przewidzianych dla wystawców jest Konkurs na Najlepszy Produkt Targów Regionalia 2016, który odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nagroda Główna - Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju oraz wyróżnienia w postaci Złotych Medali Targów Regionalia podnoszą ocenę produktu w oczach kontrahentów i konsumentów. Udział w konkursie to doskonała okazja do wyróżnienia się na tle konkurencji oraz podkreślenie jakości danego wyrobu. Dostawcy i producenci mogą zgłaszać swój produkt w czterech kategoriach: „Skarby natury”, „Promile i procenty”, „Natura i uroda” oraz „Rękodzieło”. Termin zgłoszeń upływa 8 kwietnia br.

 

Patronaty

5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 zostały objęte honorowymi patronatami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

 

Jednym z partnerów tegorocznej edycji targów jest portal Warsaw Foodie, który wspiera najciekawsze wydarzenia kulinarne w stolicy, a także udostępnia informacje m.in. na temat warszawskich restauracji i barów serwujących ekologiczne czy regionalne potrawy, a także podpowiada, gdzie można znaleźć nowe i sezonowe menu.

 

Informacje praktyczne

5. Targi Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych Regionalia 2016 odbędą się w dniach 22-24 kwietnia 2016 w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie przy ul. Marsa 56c. Wstęp na targi jest bezpłatny. Więcej informacji znajduje się na www.regionalia.com.pl.

 

Równolegle odbędą się 21. Targi Turystyki i Wypoczynku Lato oraz 4. Targi Agroturystyka. Targi Lato 
to
kiermasz ofert wakacyjnych i weekendowych w najatrakcyjniejszych rejonach Polski i poza jej granicami. Z kolei na Targach Agroturystyka wystawcy przybliżą ofertę krajowych miejsc wypoczynku.

 

***

 

 

________

Międzynarodowe Targi Polska to operator Centrum Targowo-Kongresowego MT Polska zlokalizowanego przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Ten nowoczesny obiekt o łącznej powierzchni 15,2 tys. mkw. jest w pełni dostosowany do organizacji targów, zjazdów, konferencji i eventów, m.in. takich jak bankiety, koncerty czy zawody sportowe. Powierzchnia hali wystawienniczej wynosi 10 tys. mkw., zaplecza konferencyjnego 1,2 tys. mkw., a terenu zewnętrznego 4 tys. mkw. Firma MT Polska jest również organizatorem imprez targowych, m.in. Targów Regionalia i Agroturystyka, a także organizatorem technicznym targów: Auto Nostalgia, China Expo Poland czy OffRoad Show Poland.

Biuro prasowe MT Polska


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę