Najnowsze unijne dane statystyczne wskazują na wyhamowanie eksportu jaj w skorupkach i produktów przetwórstwa przeznaczonych do spożycia przez ludzi na rynki krajów trzecich. Wyniki sprzedaży zagranicznej za I kwartał tego roku wskazywały bardziej optymistyczny scenariusz, jednak dane analityczne za kwiecień, potwierdzają pogorszenie wyników eksportowych.
W okresie czterech miesięcy 2017 r. unijne podmioty zrealizowały wysyłki o łącznej wielkości 81 250 ton i w porównaniu r/r był to wynik niższy o około 1%. W ujęciu asortymentowym, 60% wysyłek stanowiły przetwory jajeczne, a pozostałe 40% jaja w skorupkach. W porównaniu do I kwartału 2016 r., poza albuminami, spadek wywozu dotyczył wszystkich grup produktów.
W największym stopniu spadła sprzedaż poza granice UE jaj w skorupkach (-25%) oraz suszonych żółtek jaj (-31%). Odwrotne tendencje notowane były w handlu albuminami jaj – zwiększony popyt na rynkach państw trzecich spowodował wzrost sprzedaży o blisko 50%.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz