Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rozmawiamy z Jerzym Wierzbickim - prezesem Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

14 lipca 2009


Kto był pomysłodawca wdrożenia do PROW systemu QMP, czyli jakościowego programu mięsnego?

Jerzy Wierzbicki: - Nasze Zrzeszenie, czyli Polski Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. A taki kierunek działania i myślenia nakreśliliśmy z kolegami powołując PZPBM w 2005 r., gdy do ówczesnego ministra rolnictwa - Pilarczyka pisaliśmy list o potrzebie stworzenia w naszym kraju systemu jakości, bo już wówczas wiedzieliśmy, że Unia Europejska obiera kurs na premiowanie jakości a nie ilości. Próbowaliśmy przekonać "Polskie Mięso" do produkcji wysokiej jakości polskiej wołowiny. I wówczas wyczytaliśmy w ogólnie dostępnych dokumentach unijnych, że można liczyć na wsparcie - dotacje do stworzonego systemu produkcji wysokiej jakości mięsa wołowego.



A kto był inicjatorem produkcji jakościowej na świecie?

Jerzy Wierzbicki: - Amerykańscy hodowcy bydła rasy Angus, bydła pasącego się jakby "na wolności", na amerykańskiej prerii. W Europie na wzór amerykański pierwsze systemy jakości pojawiły się w 1989 r., np. w Hiszpanii, a po niej poszła Szkocja, wyspy brytyjskie a potem Włosi. Starania hodowców i ich związków szły w tym kierunku, by konsument mógł z łatwością odróżnić jedną "jakościową", delikatesową wołowinę o wyższej cenie od innych, nie objętych systemem jakościowym. Chodziło o odpowiednie oznakowanie wołowiny i dotarcie do konsumentów z informacją, żeby wiedzieli co kupują. W ostateczności rynek, czyli klienci decydowali, czy wycena była słuszna, czy nie. Nasze Zrzeszenie oparło się w końcu na rozwiązaniach wdrożonych przez Szkotów.



Kto się najbardziej zasłużył w introdukowaniu szkockiego systemu na grunt polski?

Jerzy Wierzbicki:  Agnieszka Wierzbicka, Simone Gill, Alicja Woźniak, Andrzej Paździor, Jerzy Szymona i ja.



W czym tkwi istota systemu, czyli czym różnić się ma zwykła wołowina od delikatesowej wołowiny, objętej systemem jakościowym?

Jerzy Wierzbicki: - To ma być kruche, soczyste i miękkie mięso, łatwe w obróbce.



Jak będą pokrywane koszty przystąpienia do programu QMP?

Jerzy Wierzbicki: - W Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich wpisane jest działanie: "udział rolników w systemach jakości żywności" i w ramach tego działania jest przewidziana dotacja za uczestnictwo w europejskich systemach jakości żywności. Jest jeszcze możliwość otrzymania dotacji z tytuły posiadania certyfikatu gospodarstwa ekologicznego oraz w ramach tzw. produkcji integrowanej - przy systemach jakości. Jest wreszcie słowo "inne" i PZPBM aplikuje do "inne". Obok słów "integrowana produkcja" pojawił się skrót QMP. I ci rolnicy, którzy "wejdą" w system" będą mogli korzystać ze wsparcia na działania na które pieniądze już czekają. Oczywiście starania o dotacje uzależnione będzie od przejścia tzw. procedury dostępu do dotacji. Nasze Zrzeszenie uzyskało już rok temu uznanie dla przygotowanej procedury. I w tej chwili tzw. komitet sterujący wystąpił do Komisji Europejskiej o zgodę na rozszerzenie PROW-u o system QMP. W chwili, gdy taką zgodę otrzymamy system QMP będzie oficjalnie wpisany w trybie rozporządzenia ministra rolnictwa. I gdy tak się stanie rolnicy będą mieli pokrycie dwóch części składki - w części kontroli kwalifikowanej i certyfikacji oraz w kosztach uczestnictwa w systemie. Obydwie składki "system" pokryje w 100%.



Co jeszcze będzie motywowało rolnika poza dopłatą do gospodarstwa z tytułu uczestnictwa w systemie QMP?

Jerzy Wierzbicki: - Będzie to tzw. premia z rynku, a więc szansa,  a nawet pewność uzyskania znacznie wyższej ceny w skupie żywca wołowego.Jeśli system został dobrze skonstruowany i będzie dobrze prowadzony nabywcy żywca płacić będą więcej niż przeciętnie na wolnym rynku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

ALDI, Carrefour Hipermarket, Dino, TOPAZ, Empik, CCC, Castorama i HEBE to najbar...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę