OPOLAGRA_2025

Rozmawialiśmy z Panią Małgorzatą Dulską z Działu Rozwoju Z.Ch.

6 maja 2005

Jakie są obecnie tendencje w rolnictwie ekologicznym? Co zmieniło w tym zakresie wejście Polski do UE?



Małgorzata Dulska:
Rolnictwo ekologiczne jest w Polsce prawnie usankcjonowane na mocy Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o rolnictwie ekologicznym. Ustawa, poprzez wymienione w art.1 rozporządzenia UE, w sposób bezpośredni wskazała jakie przepisy UE w zakresie rolnictwa ekologicznego obowiązują wprost polskich producentów i równocześnie zapewniła warunki organizacyjno-prawne do rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.

Panująca w całej Europie moda na zdrową żywność, która wynika ze zmiany stylu życia i odżywiania, wymusza na producentach rolnych stopniowe przechodzenie od gospodarowania metodami konwencjonalnymi do produkcji metodami ekologicznymi. Tak zaczyna się dziać również w Polsce, zwłaszcza po wstąpieniu do UE, gdzie polski produkt nie tylko będzie musiał konkurować na rynkach zagranicznych, ale także z produktami zagranicznymi na rynku polskim.

Ponadto na bardziej intensywny niż dotychczas rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce wpłynęła możliwość skorzystania z pieniędzy unijnych. Po przystąpieniu Polski do UE rolnictwo ekologiczne zostało włączone do jednego z 7 przedsięwzięć rolno – środowisko-wych, które są wdrażane w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Plan ten jest planem pomocowym, który w 80% finansowany jest z budżetu UE, a w 20% z budżetu Polski.

Jakie ograniczenia w stosowaniu nawozów i pestycydów wymusza ekologiczna produkcja żywności? Czy istnieją prawne regulacje dotyczące tego zagadnienia?



Małgorzata Dulska:
Z definicji rolnictwo ekologiczne jest systemem produkcji rolniczej opartym na wykorzystywaniu naturalnych procesów zachodzących w gospodarstwie rolnym, przy ograniczeniu stosowania pestycydów i nawozów mineralnych. Obowiązujące przepisy o rolnictwie ekologicznym dopuszczają stosowanie niektórych środków ochrony roślin (ŚOR) i nawozów mineralnych. Zagadnienie to reguluje Rozporządzenie Rady nr 2092/91/EWG z dnia 24 czerwca 1991r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych i środków spożywczych. W załączniku II do tego rozporządzenia wymienione są wszystkie te substancje i związki, które można stosować w rolnictwie ekologicznym. Na tej podstawie przygotowywane są wykazy środków zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Kto decyduje o dopuszczeniu danego środka do stosowania w rolnictwie ekologicznym?

Małgorzata Dulska: O dopuszczeniu środka ochrony roślin do stosowania w rolnictwie ekologicznym decyduje Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu z upoważnienia ministra rolnictwa, na mocy rozporządzenia z dnia 1 lipca 2004 w sprawie określenia jednostki organizacyjnej kwalifikującej ŚOR do stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz prowadzącej wykaz tych środków.

O dopuszczeniu nawozów i środków poprawiających jakość gleby do stosowania w rolnictwie ekologicznym decyduje Instytut Uprawy i Nawożenia Gleby w Puławach na mocy rozporządzenia ministra rolnictwa z 1 lipca 2004 r., w sprawie określenia jednostki organizacyjnej kwalifikującej nawozy i środki poprawiające jakość gleby do stosowania w rolnictwie ekologicznym i prowadzącej wykaz tych środków.

Które środki „Organiki-Azot” nadają się do stosowania w produkcji żywności ekologicznej?




Małgorzata Dulska:
Na liście środków ochrony roślin zakwalifikowanych do stosowania w rolnictwie ekologicznym znajdują się, oprócz preparatów zawierających wyciągi roślinne i siarkę, trzy preparaty miedziowe produkcji naszej firmy : Miedzian 50 WP, Miedzian 50 WG, Miedzian Extra 350 SC. Wg stanu na dzień 13.04.2005r. tylko 12 środków ochrony roślin dopuszczonych zostało do produkcji metodami ekologicznymi. (na podstawie art.10 Ustawy o rolnictwie ekologicznym i rozporządzenia rady nr 2092/91/EWG ).

Wśród rolników istnieją jednak obawy odnośnie fitotoksyczności tlenochlorku miedzi. Czy są one uzasadnione?



Małgorzata Dulska:
Faktycznie, oprócz niewątpliwych zalet, takich jak odporność na zmywanie, trwałość, wadą wszystkich produkowanych preparatów miedziowych opartych czy to na wodorotlenku, czy tlenochlorku, tlenku czy siarczanie miedzi , jest ich fitotoksyczność.

W związku z tym, że najwięcej środków miedziowych stosuje się w sadach , w ISIK w Skierniewicach, w latach 2000 – 2002 prowadzono badania, które wykazały, że stopień uszkodzenia owoców i liści zależał głównie od odmiany i zastosowanego programu ochrony, terminu opryskiwania, a nie od rodzaju preparatu miedziowego.

Podobnie przy uprawie innych roślin; warzywnych, rolniczych, stosując ochronę preparatami miedziowymi – by uniknąć objawów fitotoksyczności – należy przestrzegać terminów stosowania oraz unikać wykonywania zabiegów w temperaturze powyżej 22 0 C .


POWIĄZANE

fot. Łukasz Błasikiewicz/KPRP Panu Prezydentowi–Elektowi dr. Karolowi Nawrockiem...

Wybór Karola Nawrockiego to nie tylko zwycięstwo konkretnego kandydata, ale też ...

Rolnicza Solidarność żąda dymisji wiceministra Kołodziejczaka. Przypmnijmy, że p...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę