Ptak_Waw_CTR_2024

Rozmawialiśmy z dr inż. Agnieszką Borowską, kierownikiem Studiów Podyplomowych Rynku Produktów Tradycyjnych, Regionalnych i Lokalnych, które powstały w tym roku Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

15 sierpnia 2007


Dla kogo przeznaczone są te studia podyplomowe?

Agnieszka Borowska: - Podyplomowe Studia Rynku Produktów Tradycyjnych, Regionalnych i Lokalnych przeznaczone są dla absolwentów uczelni wyższych posiadających dyplom licencjata, inżyniera lub magistra z zakresu dowolnych dyscyplin naukowych. Studia umożliwiają podniesienie kwalifikacji, usystematyzowanie i zdobycie aktualnej wiedzy z zakresu rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki i problematyki Polski. Misją studiów jest przygotowanie jego uczestników do aktywnego współuczestnictwa w budowie rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, jako atrakcyjnej alternatywy rozwoju obszarów, nie tylko wiejskich.



Co zawiera program studiów

Agnieszka Borowska: - Studia trwają 2 semestry i obejmują 12 zjazdów sobotnio-niedzielnych. Łącznie wszystkie zjazdy obejmują 240 godzin zajęć dydaktycznych prowadzonych, w formie wykładów, ćwiczeń, warsztatów i seminariów. Program studiów uwzględnia wieloaspektowość problematyki i zawiera tematy ekonomiczne, prawne, marketingowe, biznes plan, elementy turystyki, rachunkowości, technologii produkcji, polityki rolnej, zarządzania zmianami, komunikowania społecznego, negocjacji itp. Słuchacze studiów otrzymują świadectwo ukończenia Studiów Podyplomowych wg wzoru MEN.



Jaki jest ich cel ?

Agnieszka Borowska: - Celem studiów jest przede wszystkim zdobycie wiedzy o mechanizmach funkcjonowania rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Polski oraz poznanie obowiązujących aktów prawnych (tj. weterynaryjnych, sanitarnych i in.) w zakresie produkcji, przetwórstwa, sprzedaży produktów tradycyjnych i regionalnych w Polsce, jak i doświadczenia innych wybranych krajów UE. Przedstawienie ustawodawstwa dot. ochrony i certyfikacji produktów tradycyjnych i regionalnych w Unii Europejskiej, ze szczególnym uwzględnieniem Polski oraz pozycji ww. produktów w tym zakresie, poznanie zasad rozpoczęcia i prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej według standardów Unii Europejskiej. Ponadto wskazanie kierunków wsparcia instytucjonalnego przez organizacje rządowe, jak i pozarządowe w tworzeniu produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych, ukształtowanie w słuchaczach postaw i zachowań przedsiębiorczych, jak również łatwiejszego i aktywniejszego poszukiwania marketingowych form promocji omawianych produktów oraz świadomego wyboru dostępnych w tym celu narzędzi oraz pomoc i ukierunkowanie uczestników studiów na rozwijanie umiejętności pracy zespołowej miedzy innymi budowania postaw pro-produkcyjnych ułatwiających prowadzenie działalności gospodarczej na własny rachunek, w zakresie produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych. Czy też pokazanie szans i zagrożeń, jak również rzeczywistych i potencjalnych korzyści w tworzeniu rynku produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych w Polsce na podstawie studium przypadków .



Kto będzie prowadził zajęcia ze studentami ?

Agnieszka Borowska: - Zajęcia prowadzić będą między innymi pracownicy naukowi Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, Izby Rolniczej, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i innych instytucji rządowych i pozarządowych zajmujących się wymienioną problematyką.



Jaki jest przewidziany tryb naboru?

Agnieszka Borowska: - Rekrutacja kandydatów na studia jest otwarta i odbywa się na zasadzie kolejności zgłoszeń (wniesienie opłaty za studia oraz złożenie w sekretariacie studiów kompletu wymaganych dokumentów jest równoznaczne z przyjęciem). Warunkiem uruchomienia studiów jest przyjęcie 35 osób.



Ile będzie wynosić ewentualne czesne ?

Agnieszka Borowska: - W momencie składania podania o przyjęcie na studia pobierana jest bezzwrotna zaliczka w kwocie 300 zł. Organizator zastrzega sobie prawo nieuruchomienia studiów w przypadku zbyt małej liczby chętnych - w tym wypadku zaliczka jest zwracana. Opłata za całość studiów wynosi 4500 zł przy płatności jednorazowej (do 10.XI.2007 r) lub w dwóch ratach semestralnych po 2500 zł (terminy płatności I raty do 10.XI bieżącego roku., II raty do końca lutego roku następnego).


POWIĄZANE

Prezydencka para żegnała się z rolnikami podczas ostatnich, 10-tych już Dożynek ...

Zbigniew Kalinowski, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy, otrzy...

Największy polski ubezpieczyciel jest już przygotowany do szybkiej obsługi szkód...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę