Jakie miejsce na mleczarskiej mapie Polski zajmuje Mlekovita ?
Dariusz Sapiński: - Zajmujemy historyczne miejsce bo działamy już od 1928 roku i za dwa lata obchodzić będziemy jubileusz 80 lecia istnienia. U nas doskonale i to już od wielu lat sprawdza się forma spółdzielczości. Nie ma różnicy, że to jest firma prywatna czy spółdzielnia. Jeśli jest dobrze zarządzana też może, co doskonale pokazuje branża mleczarska funkcjonować na rynku. My działamy przede wszystkim w interesie rolników.
Spółdzielnia Mleczarska "Mlekovita" w Wysokiem Mazowieckiem położona jest w północno-wschodniej części Polski, w województwie podlaskim. Wysokie Mazowieckie jest oddalone ok. 140 km od Warszawy i 50 km od Białegostoku. Spółdzielnia działa na najczystszym ekologicznie obszarze, znanym jako "Zielone Płuca Polski". Rozległe obszary łąk, lasów i czystych wód pozwalają tu rolnikom na rozwijanie hodowli bydła mlecznego, a czysta gleba i nieskażone powietrze sprawiają, że mleko jest zdrowe,pełnowartościowe i najwyższej jakości.
Jaka jest misja kierowanej przez Pana Firmy?
Dariusz Sapiński: - Działalność Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita jest i będzie orientowana na osiągnięcie zadowolenia Klientów z całkowitym poszanowaniem ochrony środowiska i pełną aprobatą władz i społeczności lokalnej. Respektując powyższe zasady SM Mlekovita dostarcza tylko takie wyroby, które są bezpieczne pod względem zdrowotnym, spełniają potrzeby i oczekiwania Klientów i są przyjazne dla środowiska. Zarząd, kierownictwo, jak i wszyscy pozostali pracownicy SM Mlekovita zobowiązują się działać zgodnie z prawem i skutecznie prowadzić proces ciągłej poprawy funkcjonujących systemów GMP, HACCP, ISO 9001 i ISO 14001, które są spójne i stanowią integralny system zarządzania. Każdy pracownik Mlekovity począwszy od najwyższego kierownictwa zna, rozumie i aktywnie uczestniczy w realizacji Polityki Jakości i Środowiskowej. Zarząd SM Mlekowita zapewnia, przeznacza środki i przyjmuje odpowiedzialność za wdrożenie i realizację Polityki Jakości i Środowiskowej.
Z iloma rolnikami i z jakiego terenu współpracuje Mlekovita ?
Dariusz Sapiński: - Mleko dostarcza do nas około 20 tysięcy rolników z terenu prawie całej Polski. Mamy różny przekrój producentów mleka .Począwszy od drobnych rolników gospodarujących na 2 czy 3 hektarach , a kończąc na właścicielach dużych czy bardzo dużych gospodarstw rolnych.
Jakie wyroby oferuje obecnie Mlekovita ?
Dariusz Sapiński: - Mamy w swojej ofercie bardzo szeroki asortyment. My oprócz serów pleśniowych mamy w swojej ofercie wszystkie kategorie wyrobów mleczarskich. Zaczynając od wyrobów trwałych takich jak na przykład mleko w proszku czy serwatka w proszku( jesteśmy tez jedynym w Polsce producentem bezwzględnego tłuszczu mlecznego), po wyroby typowo konsumpcyjne . Znani jesteśmy od lat z doskonałych serów twardych dojrzewających. Mamy wyrobiona dobrą markę wielu krajach świata.
Gdzie można kupić oferowane przez was produkty mleczne ?
Dariusz Sapiński: - Staramy się je sprzedawać we wszystkich krajach unijnych. Głównie tam gdzie jest bliżej , że względu na duże koszty transportu. Nasze wyroby można kupić miedzy innymi we Włoszech, Holandii, Francji czy w Niemczech. Nie jest nam również obca Azja Południowo – Wschodnia ( wyroby trwałe) czy Stany Zjednoczone gdzie eksportujemy swoje wyroby głównie z myślą o polonii amerykańskiej czy kanadyjskiej. Wysyłamy również nasze produkty do Rosji. Znają nas odbiorcy na całym świecie.
Jakie są dalsze plany rozwoju Mlekovity ?
Dariusz Sapiński: - Teraz wszystko uzależnione jest od kwotowania mleka. Dlatego też w tej chwili trzeba się przede wszystkim zastanowić nad głębszym przetwarzaniem produktów mlecznych takich jak choćby serwatka. My nie możemy się rozdrabniać bo asortyment już teraz mamy wystarczająco bogaty.