W dniu 30 grudnia br. Dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie Jerzy Borcz wziął udział w konferencji prasowej podsumowującej realizacje projektu Wybieram Polskie Eko 2020.
Projekt Wybieram Polskie EKO 2020 został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego, Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych i Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Był to projekt ekologiczny zorganizowany i przeprowadzony przez Stowarzyszenie Polska Ekologia mający na celu promocję ekologicznej, zdrowej żywności pochodzącej z rąk polskiego rolnika.
Edycja 2020 obejmowała cykl wydarzeń, targów i warsztatów podczas których konsumenci mieli okazję poznać i przypomnieć sobie smaki tradycyjnych polskich potraw, a także przekonać się, że wybór ekologicznych surowców wcale nie musi wiązać się z większymi wydatkami czy szczególnymi umiejętnościami w kuchni.
W ramach projektu Wybieram Polskie Eko w polskich szkołach gastronomicznych odbył się cykl warsztatów kulinarno-edukacyjnych, których celem było zaznajomienie młodzieży z produktami ekologicznymi oraz technikami pracy z surowcami wysokiej jakości.
KOWR