Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Współpraca dźwignią promocji

12 października 2020
Współpraca dźwignią promocji
Promocja dźwignią handlu, ale trudno o nią bez spójnej strategii i synergii wielu działań. Obie można zaprojektować. Wysiłku podjęło się kilkanaście branżowych organizacji realizujących działania w ramach Funduszu Promocji Warzyw i Owoców.
polska smakuje_pasek (1).jpg
Projekt branżowej konsolidacji zainicjował Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Wspólnym celem jest wzrost spożycia owoców, warzyw i ich przetworów. Narzędziem ma być synergia komunikacji osób i organizacji kreujących ofertę sektora dla konsumentów. Przedmiotem zadania jest opracowanie strategii komunikacji i identyfikacji wizualnej oraz wsparcie liderów w ich wdrożeniu. Zadanie jest finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
 

W gronie organizacji branży owocowo-warzywnej ciężko pracowaliśmy przez ostatnie miesiące. Wiemy, że 50% w każdym naszym posiłku stanowić powinny warzywa i owoce. Owoce w formie jabłka, filiżanki owoców jagodowych czy soku. Chcemy popularyzować te zalecenia i zobaczyć, jak polskie owoce i warzywa zmienią życie Polaków

- mówi Paulina Kopeć, Sekretarz Generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.

- W końcu spotkaliśmy się wszyscy razem, wszystkie branże. Nie widzimy egoizmu gatunku czy uprawy. Chcemy wspólnie wypracować coś dla dobra konsumenta. Musimy sprawić, że będziemy krajem, który spożywa dużo owoców i warzyw. Zachęcamy wszystkich do współpracy. Praca, którą już wykonaliśmy jest bardzo istotna dla branży, dlatego zachęcam do przyłączenia się do tej inicjatywy. Ma ona na celu wzrost spożycia owoców i warzyw, w konsekwencji poprawienie jakości i zdrowia naszych obywateli - mówi Tomasz Lipa, Przewodniczący Zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych.
 
- Najbardziej wartościowa wydaje mi się inicjatywa całego tego projektu. Ktoś ma wizję i chce, żeby tą wizję miały również inne organizacje, żeby patrzeć w przyszłość. Nie tylko tą najbliższą, ale również tą bardziej odległą. Mając ten odległy cel w polu widzenia, bardzo dobrze widać którędy tam możemy dotrzeć - mówi Maciej Spychał, Sekretarz Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych.
 
- Nasze warzywa i owoce znamy wszyscy najlepiej, musimy tą wiedzę i świadomość propagować i szerzyć wśród samych siebie i również naszych klientów, konsumentów, rodzin. Zapraszam wszystkich do śledzenia projektu połowa sukcesu, bo to jest nasz wspólny sukces – dodaje Maciej Spychał.
 
- Najbardziej wartościowe jest w ogóle podjęcie współpracy w obszarze promocji. W dobie koronawirusa, bardzo istotne jest, żeby przekazać korzyści z jedzenia i picia właśnie owoców, warzyw, soków. To są witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty. Organizm nasz nie potrafi ich magazynować, również nie potrafi ich wytworzyć. Sukcesywnie musimy dostarczać w ciągu całego dnia podczas wszystkich posiłków poczynając od śniadania, a kończąc na kolacji. Minimum 50% tego co jemy powinny stanowić warzywa i owoce – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Produkcji Soków.
 
- Widzimy potencjał w tym, że się razem zebraliśmy i wypracowaliśmy wspólną strategię na najbliższe lata. Konsument, dla którego produkujemy, ma znaleźć w naszych owocach i warzywach to czego potrzebuje codziennie - zdrowie, energię, entuzjazm i radość życia. Chciałbym zaapelować do wszystkich, którzy na sercu mają dobro konsumentów, o to, żeby wspólnie razem realizować założenia strategii, którą wypracowaliśmy - mówi Paweł Myziak, Wiceprezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP.
Oficjalna prezentacja wypracowanej przez producentów strategii komunikacji oraz identyfikacji wizualnej promocji produktów sektora planowana jest na połowę października. Będziemy z uwagą śledzić to wydarzenie.

 

Projekt „Połowa Sukcesu – promocja spożycia owoców i warzyw oraz ich przetworów” realizowany jest przez agencję strategiczną INSPIRE smarter branding dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Za opracowanie systemu identyfikacji wizualnej odpowiada agencja brandingowa Studio Otwarte.


#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy #PolskaSmakuje #KupujŚwiadomie 

POLSKA_1001.png
 
 

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę