Całodzienne jadłospisy - inny dla każdego członka rodziny w zależności od wieku i aktywności - przygotowują wrocławscy dietetycy dla mieszkańców kilkunastu małych miejscowości. Program ma pomóc zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze.
Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu objęli tym programem 64 rodziny z województw: dolnośląskiego, łódzkiego i wielkopolskiego. Zaplanują im domowe posiłki i aktywność fizyczną na 24 tygodnie. Raz w tygodniu eksperci odwiedzą objęte programem rodziny, żeby na bieżąco monitorować efekty, a także wspólnie planować dalsze działania.
"Indywidualizujemy podejście do badanych rodzin, dostosowując układane jadłospisy do sytuacji ekonomicznej, zwyczajów żywieniowych, a nawet preferencji smakowych" – podkreśliła prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka na UPWr.
Organizatorzy chcą trwale zmienić nawyki żywieniowe, by walczyć z chorobami cywilizacyjnymi wynikającymi często z nadwagi i otyłości.
Program realizowany jest w następujących miastach trzech województw: woj. dolnośląskie: Oborniki Śląskie, Milicz, Długołęka, Oleśnica, Trzebnica, Kłodzko; woj. łódzkie: Wieluń, Sieradz, Złoczew, Wieruszów, Pajęczno, Działoszyn; woj. wielkopolskie: Kępno, Kościan, Krotoszyn, Odolanów, Rawicz, Ostrzeszów.
Według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego ponad jedna czwarta Polaków (25,2 proc.) jest otyła. Średnia w Europie wynosi 22,3 proc.. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.
Roman Skiba, Karolina Wichowska (PAP)