Producenci włoskiego sera Grana Padano domagają się odszkodowania od twórców serialu „Moda na sukces” za to, że jeden z bohaterów źle się o nim wypowiada. Włosi twierdzą, że w związku z wysoką oglądalnością serialu na całym świecie ponoszą przez to ogromne straty.
W niedawno wyemitowanym odcinku jedna z postaci serialu oglądanego w ponad 100 krajach świata–Chackie Webber wypowiedział kwestię "O nie, kupiłem Grana Padano zamiast Parmigiano Reggiano". Zdanie było wymówione w scenie przygotowywania kolacji z wyraźnym niesmakiem. Ze sceny wynikało, że Grana Padano -znany od XII wieku twardy ser dojrzewający (produkowany na Nizinie Padańskiej na północy Włoch), jest czymś gorszym od Parmigiano Reggiano, (ser z pobliskiej Emilii-Romanii, mającego równie długą tradycję).
Odcinek z serami w roli głównej wyemitowany został we Włoszech przez komercyjną telewizję Mediaset pod koniec kwietnia. Oburzone całym zajściem konsorcjum producentów Grana Padano zwróciło się najpierw do stacji byłego premiera Silvio Berlusconiego, by sprawdzić, czy nie doszło do błędu w tłumaczeniu listy dialogowej. Gdy producenci upewnili się, że taka kwestia jest rzeczywiście w scenariuszu, sprawę przekazali prawnikom, uznając, że komentarz bohatera serialu był oszczerczy i pogardliwy.
Media we Włoszech, które z dużym zainteresowaniem śledzą sprawę sporu części branży serowarskiej z serialem, znanym w tym kraju pod tytułem "Beautiful", cytują słowa szefa konsorcjum Stefano Berniego: "Problem polega na tym, że oba produkty–Grana Padano i film -są globalne, a konsumentów w ogromnej liczbie krajów, do których może dotrzeć ten negatywny przekaz, są setki milionów". Stefano Berni wyjaśnił, że nie przedstawiono jeszcze producentom serialu z USA konkretnej sumy odszkodowania, bo wciąż szacowane są ewentualne szkody. Serowa rywalizacja ma swoje miejsce również we włoskiej prasie. Gazeta wydawana w Parmie, a więc w kolebce Parmigiano Reggiano, zamieściła artykuł, w którym przedstawiła jego wyższość nad Grana Padano.
Najważniejsze różnice między Parmigiano Reggiano a Grana Padano polegają na tym, że ten pierwszy ma nieco ostrzejszy smak, a jego leżakowanie trwa dłużej. Ser ten jest też bardziej znany na świecie, w wielu krajach pod nazwą "parmezan", co również budzi protesty Włochów, którzy domagają się używania wyłącznie oryginalnej nazwy. Większość Włochów ceni te słynne przysmaki niemal jednakowo, uważając je za najlepsze przykłady rodzimej tradycji kulinarnej. Oba wpisano do unijnego rejestru chronionych nazw pochodzenia.
FAMMU/FAPA na podst.: PAP