Producenci drobiu we Włoszech zmagają się z kolejnymi wybuchami ognisk grypy ptaków. Krajowe Laboratorium Referencyjne, w okresie od 27 października do 7 listopada tego roku, potwierdziło 14 ognisk wirusa podtypu H5N8 o wysokiej zjadliwości. Większość przypadków dotyczyła gospodarstw położonych w regionie Lombardia, po jednym pojawiły się w regionie Piemont i Lacjum.
Z czternastu zakażonych stad, tylko jedno to kury nioski utrzymywane przyzagrodowo, a pozostałe trzynaście ognisk to gospodarstwa komercyjne: sześć stad indyków rzeźnych, dwa stada brojlerów kurzych, dwa stada kaczek i trzy stada towarowych kur niosek. Według uzyskanych informacji, łącznie ponad 300 tys. sztuk ptaków było utrzymywane w zakażonych stadach.
Realizując obowiązujące procedury unijne, włoskie władze weterynaryjne wdrożyły odpowiednie środki zwalczające i ochronne, czyli zakażony drób poddano zabiciu/utylizacji a wokół gospodarstw ustanowiono strefy zapowietrzone i zagrożone.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz