biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Włochy/Słynna soczewica z terenów trzęsienia ziemi trafi na stoły

18 września 2017
Włochy/Słynna soczewica z terenów trzęsienia ziemi trafi na stoły

Do sklepów we Włoszech i za granicą trafią wkrótce pierwsze partie cenionej przez koneserów soczewicy z terenów zeszłorocznego trzęsienia ziemi w okolicach Nursji w Umbrii. To, że udało się ją tam zasiać i zebrać uważa się za symbol odrodzenia tych stron.

„Soczewica z trzęsienia ziemi” - tak nazywa się obecnie uważaną za najlepszą odmianę uprawianą od lat w okolicach zburzonego częściowo miasteczka Castelluccio. Ten kulinarny skarb Umbrii ma certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego.

W sierpniu, a więc 10 miesięcy po katastrofalnym wstrząsie, soczewica z Castelluccio została zebrana i przygotowana do sprzedaży. Przypomina się, że wiosną rolnicy, aby ją zasiać dostali się na swoje pola dzięki pomocy ciężkiego sprzętu bowiem zniszczone w wyniku trzęsienia ziemi w październiku ub. r. drogi były nieprzejezdne.

Jeden z rolników Gianni Coccia powiedział agencji prasowej Ansa, że trwają kontrole zbiorów by potwierdzić ich jakość, tak aby zachowały swoje certyfikaty.

Zbiory z Castelluccio trafią na stoły we Włoszech a ich niewielka część jako prawdziwy rarytas także za granicę, głównie do Japonii i Wielkiej Brytanii.

 

(PAP)


POWIĄZANE

Zakończona właśnie polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej miała być szans...

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

9 lipca wygasa 90-dniowy okres zawieszenia wprowadzonych przez amerykańskiego pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę