Białe trufle osiągnęły we Włoszech rekordową cenę 6 tysięcy euro za kilogram. Dane te pochodzą z giełdy w Albie na północy, która wyznacza ceny na krajowym rynku. Powodem znacznego ich wzrostu są pogodowe anomalie tego roku: długie upały i wyjątkowa susza.
Związek włoskich rolników Coldiretti zauważył, że pobite zostały rekordy z ostatnich lat: 5000 euro za kilogram w 2012 r. i 4500 euro w 2007.
Gleba, w której rosną i dojrzewają trufle - przypomnieli eksperci - powinna być chłodna i wilgotna, a takich warunków brakowało w ostatnich miesiącach. Na północy, między innymi w Piemoncie susza utrzymuje się także tej jesieni. W niektórych rejonach deszcz nie padał od czterech miesięcy.
W związku z inauguracją sezonu zbioru trufli poinformowano, że we Włoszech zajmuje się tym oficjalnie 200 tysięcy osób. Zbieracze ci są dostawcami do sklepów i restauracji. Obroty tej branży szacuje się na pół miliarda euro rocznie.
(PAP)