Wysoce zakaźny wirus grypy ptaków pojawił się ponownie na początku marca tego roku w dwóch włoskich fermach utrzymujących kury nioski. Łącznie w gospodarstwach zakażonych zostało 125 700 ptaków. Oba obiekty należały do tej samej firmy produkcyjnej w regionie Lombardia.
Pierwsze ognisko zakażenia wirusem podtypu H5N8 potwierdzono w prowincji Bergamo w dniu 5 marca w ramach przeprowadzonych testów laboratoryjnych. Trzy dni wcześniej służby weterynaryjne zauważyły na fermie wzrost śmiertelności i spadek produkcji jaj. Stado liczyło 95 tys. kur niosek.
W ciągu kilku dni, bo już 8 marca w trakcie kontroli wirusologicznej uzyskano także pozytywny wynik dla zakażenia wirusem grypy ptaków o wysokiej zjadliwości w drugim z gospodarstw położnym w prowincji Brescia. W gospodarstwie, w dniu badania znajdowało się 30,7 tys. kur niosek w systemie klatkowym. U ptaków nie zaobserwowano wyraźnych objawów klinicznych, a za zdarzenie odpowiedzialny jest najprawdopodobniej ten sam podtyp wirusa, co w gospodarstwie powiązanym, czyli H5N8.
W ostatnich miesiącach wydawało się, że włoscy producenci uporali się z problemem grypy ptaków. W roku 2017 sektor drobiarski we Włoszech poniósł ogromne straty wywołane przez HPAI, co dotyczyło szczególnie ferm indyków i towarowych kur niosek. Przypomnijmy, że ciąg negatywnych zdarzeń został zapoczątkowany wybuchem pierwszego ogniska HPAI pod koniec stycznia 2017 roku i trwał aż do 11 grudnia 2017 roku, kiedy to zarejestrowano ostatnie ognisko choroby w stadzie drobiu. W tym okresie wybuchły 83 ogniska, a najwyższa kumulacja zakażeń – aż 67 ognisk - miała miejsce od lipca do grudnia. W połowie stycznia tego roku ostatecznie wygaszone zostały rygorystyczne środki ochronne obowiązujące w ramach tworzonych na bieżąco stref zapowietrzonych, zagrożonych i buforowych.
Informacje uzyskane przez Izbę wskazują, że pierwsze niepokojące wzmianki pojawiły się na początku lutego tego roku, gdy włoska administracja przekazała zawiadomienie o pierwszym przypadku grypy ptaków, ale o niskiej zjadliwości w gospodarstwie prowadzącym chów kaczek na wolnym wybiegu w regionie Emilia – Romagna. Próbki pobrano w ramach działań monitorujących przewidzianych w krajowym planie nadzoru nad grypą ptaków. Jednak miesiąc później władze weterynaryjne zakomunikowały, że po raz pierwszy w 2018 roku wysoce zjadliwy wirus zaatakował komercyjne stada kur niosek.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz