Włoski potentat mleczarski zdecydował się na przejęcie udziałów od spółki Mulino Alimentare zwiększając swój udział z 40% do 100% kapitału. Firma Mulino Formaggi powstała w Parmie w 2018 r. jako efekt współpracy wspomnianej powyżej firmy Mulino Alimentare i Gennari Italia (kontrolowanej przez Granarolo).
Firma miała specjalizować się w pakowaniu i sprzedaży włoskich serów twardych na świecie. Obecnie zakład w Parmie stanowi strategiczne narzędzie rozwoju działu handlowego serów twardych Granarolo, w szczególności Parmigiano Reggiano DOP oraz innych serów z linii Granarolo Quattrocento.
Zakład oferuje rozmaite technologie krojenia i pakowania związane z różnymi możliwościami wykorzystania serów w kuchni. – Kontynuujemy ścieżkę konsolidacji wytyczoną w zeszłym roku transakcją i przejęciem firmy Venchiaredo – deklaruje Gianpiero Calzolari, Prezes Granarolo.
– Obecna operacja przyniosła już ważne wyniki i synergie w planie przemysłowym i pozwala Granarolo kontynuować realizację planu przemysłowego na lata 2021-23 r. Zakłada on koncentrację na mleku i produktach pochodnych w imię zrównoważonego rozwoju, większej wydajności produkcji i większej specjalizacji na produktach roślinnych. W ten sposób rośnie obecność Granarolo w regionie o ważnym powołaniu produkcyjnym.
Forum Mleczarskie