W winnicach w całej Polsce trwa wielkie święto – czas winobrania. Z roku na rok przybywa osób, które decydują się na założenie własnej, prywatnej winnicy. Tym, którzy gubią się w gąszczu przepisów i obostrzeń związanych z produkcją wina z upraw własnych, wsparciem i pomocą służy Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
Moda na własne winnice trwa w Polsce od kilku lat. Jak mówią badacze rynku, ma to związek ze stale rosnącym spożyciem wina i powiększającym się gronem pasjonatów tego trunku, a także ze wzrostem zainteresowania produktami regionalnymi, unikalnymi. I choć pogoda w Polsce bywa kapryśna, a nakłady na winnicę są wysokie, smak wina własnej produkcji potrafi wiele wynagrodzić. Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, obecnie w Polsce zarejestrowanych jest już ponad 150 winnic, które produkują wina na sprzedaż. Najwięcej znajduje się w województwie lubuskim, małopolskim i podkarpackim.
Ci, którzy zdecydowali się na uprawę własną wiedzą, że w tej dziedzinie ważna jest przede wszystkim determinacja i cierpliwość. Jacek Jantoń, prezes Grupy Jantoń, będącej członkiem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa, własną winnicę założył trzy lata temu. Jego uprawa zajmuje ok. 2 hektarów. Jak mówi, aktualnie to połączenie hobby i biznesu. W przyszłym roku wprowadzi na rynek wina z 2016 roku. Jakich rad udzieliłby tym, którzy marzą o prowadzeniu uprawy własnej? -Jeśli chcesz to robić dla przyjemności, to jest to duża satysfakcja. Jeśli chcesz zostać milionerem, to wcześniej musisz być miliarderem – mówi Prezes Jantoń. Prezes firmy Jantoń nie ukrywa dumy z własnych upraw oraz podkreśla, że do założenia własnego poletka z winoroślami potrzebna jest fachowa wiedza, taka jak chociażby odpowiednie dobranie szczepów winorośli do rodzimego klimatu oraz fachowe zabezpieczenie sadzonek na zimę. Wszystkie prace związane z powstaniem własnej winnicy muszą być najpierw dokładnie przemyślane, aby jak najszybciej cieszyć się swoimi pierwszymi zbiorami.
Tym, co skutecznie zniechęca w założeniu i prowadzeniu komercyjnej winnicy to często gąszcz formalności administracyjnych i podatkowych. Dlatego Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa doradza oraz regularnie organizuje szkolenia dotyczące wyrobu wina z winogron pochodzących z upraw własnych. - Chcemy, aby wszystkie osoby związane profesjonalnie lub hobbistycznie z produkcją wina miały prosty i łatwy dostęp do specjalistycznych przepisów prawnych właściwych dla branży oraz porad technologów produkcji. Nasza Rada jest zrzeszeniem ekspertów z wieloletnim doświadczeniem w dziedzinie winiarstwa. Jesteśmy otwarci na wszelką współpracę z polskimi producentami wina gronowego, którym możemy zawsze służyć wsparciem merytorycznym, tak w zakresie technologii, jak i prawa – mówi Jerzy Kwaśniewski, Prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
***
W skład Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa wchodzi dwunastu członków: AWE-BIS Sp. z o.o., BARTEX Bartol Sp. z o.o. Sp. K., Bognar Wineries Polska Sp. z o.o, Dom Wina Sp. z o.o., HENKELL & CO. Polska Sp. z o.o., Jantoń S.A. Sp. K., „LeMag” Zdzisław L. Wojtkowski, Martini Polska Sp. z o.o., MAZURSKIE MIODY Bogdan Piasecki, TiM S.A., Polska Dystrybucja Alkoholi Sp. z o.o., Warwin S.A.
Więcej informacji na temat Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa znajduje się na stronie internetowej zpprw.pl oraz pod numerem telefonu +48 22 243 41 76.
Biuro prasowe Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa