Celem wizyty, która odbyła się w dniach 28.06. – 01.07.2018 r. były rozmowy nt. możliwości intensyfikacji polsko-amerykańskiej współpracy w dziedzinie rolnictwa oraz udział w targach Summer Fancy Food w Nowym Jorku.
Sekretarz stanu Jacek Bogucki odbył wizytę w Waszyngtonie, w Ministerstwie Rolnictwa oraz Inspekcji Zdrowia Zwierząt i Roślin APHIS i Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności FSIS USA. Prowadził rozmowy o dostępie polskich produktów rolno-spożywczych do rynku USA, w tym jabłek i gruszek, drobiu, wołowiny, produktów jajecznych i tytoniu. Kwestie te omawiał również z Zastępcą Negocjatora ds. Rolnictwa USTR.
Na spotkaniu z kongresmanem Mike’m Boostem przedstawił najważniejsze informacje na temat polskiego rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.
W Nowym Jorku, sekretarz stanu J. Bogucki wziął udział w targach rolno-spożywczych Summer Fancy Food. Na narodowym stoisku MRiRW wystawiło się ponad 20 przedsiębiorców z Polski. Obecni byli także reprezentanci wielu importerów polskiej żywności do USA.
Przedstawicieli środowisk biznesowych i polonijnych, sekretarz stanu Jacek Bogucki zachęcał do nawiązania bliższej współpracy z sektorem rolno-spożywczym w Polsce i do promocji polskiej żywności. Prezentował jej zalety, sukcesy eksportowe i informował o zaangażowaniu polskiej administracji w rozmowy dotyczące dostępu polskich produktów na rynki Stanów Zjednoczonych.
USA to jeden z głównych odbiorców polskiego eksportu rolno-spożywczego wśród krajów pozaunijnych. Wartość eksportu w 2017 r. przekroczyła 586 milionów USD i nadal utrzymuje się dodatnie saldo w obrotach. USA to rynek cieszący się dużym zainteresowaniem wśród polskich przedsiębiorców.
MRiRW