Podczas zimowych mroźnych dni, często brakuje nam słońca, które dostarcza ważną witaminę D3. To jedyna witamina, której ludzki organizm nie potrafi sam wytworzyć oraz zsyntetyzować. Dlatego warto sięgnąć po produkty nabiałowe takie jak mleko czy żółty ser, również zawierające tą witaminę, w celu uzupełnienia jej zapotrzebowania w diecie dziecka.
Witamina D3 spełnia kilka istotnych zadań podczas rozwoju naszego dziecka – wspomaga budowanie kości, wzmacnia siłę komórek mięśniowych oraz zapewnia lepszą pracę układu odpornościowego. Ponadto, znacznie poprawia samopoczucie dziecka w szare dni. Dlatego też, przedstawiamy przepis na potrawę, która może być podana zarówno na obiad jak i kolację -lane kluski na mleku, aby dzieciom nigdy nie brakowało witaminy D3 w organizmie:
Potrzebne składniki:
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać, wsypać do naczynia, dodać jaja, wymieszać, dodać masła i wyrobić łyżką do momentu aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
2. Do mleka dodać 1 szklankę wody, zagotować, osolić.
3. Na gotujące się mleko wlewać cienkim strumieniem ciasto z naczynia, zamieszać i zagotować.
4. Dodać cukru dla smaku.
Więcej informacji o pozytywnym wpływie mleka można uzyskać obserwując projekt „Dzieciaki Mleczaki”, który jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka.
Przedszkolaki uczestniczące w projekcie poznają nie tylko skład odżywczy mleka, ale także zrozumieją, skąd się ono bierze oraz jakie produkty można z niego przygotować.
W ramach projektu informujemy o pozytywnym wpływie nabiału na zdrowie dziecka poprzez stronę internetową www.dzieciakimleczaki.pl oraz www.facebook.com/DzieciakiMleczaki/. Zapraszamy do obserwowania.
Polska Izba Mleka / Biuro prasowe programu Dzieciaki Mleczaki