Desery to swojego rodzaju dzieła sztuki, które mogą stać się wizytówką lokalu. Charakterystyczne kompozycje smaków zapadną w pamięć niejednej osobie. Warto więc łamać konwencje i eksperymentować z różnymi połączeniami, żeby zwrócić uwagę klientów. Dla osiągnięcia najlepszych efektów, należy postawić nie tylko na innowacyjne przepisy, ale również na sprawdzone produkty.
Na rynku dostępny jest szeroki asortyment gotowych wyrobów wysokiej jakości, stworzonych z najlepszych składników produkowanych z myślą o środowisku profesjonalistów. W przypadku produktów nabiałowych, atutem na pewno będzie ich przedłużona przydatność do spożycia. Dodatkowo, wyroby takie jak śmietanki dostępne są w poręcznych, wygodnych opakowaniach – oszczędzają czas podczas procesu przygotowania oraz ograniczają nieporządek wokół stanowiska pracy.
Dobrze dobrane gotowe produkty mogą pomóc zoptymalizować pracę w kuchni, dzięki temu codzienne czynności staną się o wiele łatwiejsze. Tym samym wspomoże to rozwój lokalu, ponieważ szefowie kuchni będą mieli więcej czasu na eksperymentowanie z nowymi smakami – mówi Estera Donder, Key Account Manager Polska w firmie FrieslandCampina Foodservice Europe, producenta marki Debic.
Poniżej przedstawiamy przepis na idealny wiosenny deser czekoladowy - ciasto czekoladowe z kokosem, limonką i malibu
SKŁADNIKI:
Czekoladowe kruche ciastko
382 g masła Debic Constant
361 g cukru pudru
4 g soli
110 g mielonych migdałów
211 g jaj
70 g kakao w proszku
653 g mąki
209 g skrobi ziemniaczanej
125 g żółtek jaj
25 g Debic Stand & Overrun
Kokosowy dacquoise
597 g białek jaj
488 g cukru
358 g drobno zmielonego prażonego kokosa
239 g mielonych migdałów
199 g cukru pudru
119 g mąki
Konfitura z limonki
647 g soku pomarańczowego
314 g soku z limonki
22 g pektyny NH
19 g skórki z limonki
139 g cukru
Malibu ganache montée
1182 g Debic Stand & Overrun
415 g białej czekolady
69 g żelatyny
334 g Malibu
Czekoladowa kruszonka
124 g masła Debic Constant
112 g mąki
124 g mielonych migdałów
124 g brązowego cukru
2 g soli
12 g kakao w proszku
Wykończenie
wiórki kokosowe
świeży kokos
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladowe kruche ciastko
Wymieszaj masło Debic, cukier puder, sól i zmielone migdały do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jaja, a następnie przesianą mąkę, proszek kakaowy i skrobię ziemniaczaną. Zagnieć ciasto i rozwałkuj do grubości 2 mm. Wyłóż nim perforowane pierścienie do pieczenia. Piecz kruche ciasto w 150 °C przez 30 min. Wymieszaj żółtka z Debic Stand & Overrun, aby uformować mieszaninę. Wyjmij tartaletki z foremek i wypełnij je mieszaniną. Piecz ponownie przez 30 min. w 150 °C.
Kokosowy dacquoise
Ubij cukier z białkami jaj. Wymieszaj przesianą mąkę i cukier puder z mielonymi migdałami i startym kokosem. Połącz białka jaj z suchymi składnikami. Piecz w 190 °C.
Konfitura z limonki
Podgrzej soki owocowe razem ze skórką. Wymieszaj cukier z pektyną i dodaj do schłodzonej cieczy. Podgrzej i doprowadź do wrzenia przez 90 sekund. Pozostaw do ostygnięcia i krótko wymieszaj.
Malibu ganache montée
Zagotuj ¼ Debic Stand & Overrun i rozpuść w nim żelatynę. Wlej białą czekoladę i zrób ganache. Dodaj pozostałą śmietankę razem z Malibu i wymieszaj mikserem ręcznym. Pozostaw na 1 noc. Następnie ubij do odpowiedniej konsystencji.
Czekoladowa kruszonka
Wymieszaj masło Debic z brązowym cukrem, solą i mielonymi migdałami do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj mąkę i kakao w proszku i mieszaj, aż utworzy się kruszonka.
Piecz kruszonkę w 160 °C przez 45 min. Wymieszaj kawałki kruszonki w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie natychmiast w proszku kakaowym. Roluj, wykorzystując naturalną sprężystość kruszonki.
Wypełnij ganache montée silikonowe formy o średnicy 7 cm. Wytnij okrąg (6 cm) kokosowego dacquoise i nałóż odrobinę limonki na wierzch. Włóż do zamrażarki. Wyciśnij zamrożoną część ganache, aż tartletka osiągnie wysokość 3,5 cm. Wykończ 6 cm kołem z ciastek. Wyciśnij masę limonkową z konfiturą z ciasta kruchego i zaaranżuj wnętrze.
Przesiej starty kokos nad tartletkami. Ułóż trzy kawałki kruszonki czekolady na wierzchu i wykończ kilkoma świeżymi kawałkami kokosa.
Smacznego!
***
Debic – producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.
Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).
Biuro prasowe Debic