Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy wolumen produkcji na świecie. Analizy FAO pokazują jednak, że dystans dzielący drób od wieprzowiny systematycznie maleje.
Zgodnie z uaktualnionymi prognozami FAO produkcja mięsa drobiowego w tym roku wzrośnie o 0,9 procent do 118,2 mln ton. Produkcja wieprzowiny ma tymczasem wynieść w 2017 roku 117 mln ton, co oznacza, że dystans pomiędzy oboma rodzajami mięsa zmniejszył się w tym roku o 200 tys. ton.
Według prognoz FAO największego przyrostu popytu na drób, a więc także potencjalnych największych względnych wzrostów importu, należy się spodziewać w takich krajach jak Japonia, Angola, Kuba, Irak oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Z drugiej strony, swój import zmniejszą: Unia Europejska, Chiny, Wietnam, Meksyk, Arabia Saudyjska oraz Filipiny.
Największych procentowych wzrostów eksportu powinny w kończącym się roku doświadczyć Stany Zjednoczone, Tajlandia, Argentyna, Brazylia oraz Ukraina.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz