Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wielki finał programu PrzyGotujmy Lepszy Świat

29 lipca 2021
Wielki finał programu PrzyGotujmy Lepszy Świat

Około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO2 - tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 85 tys. roślinnych posiłków w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z ProVeg, zarejestrowało się ponad 1000 szkół z całej Polski. 

Mała wielka zmiana

PrzyGotujmy Lepszy Świat to inicjatywa skierowana do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych, której celem jest zmiana nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia. W ramach programu uczniowie dowiedzieli się, że posiłki przygotowywane z warzyw i kasz są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też dobre dla środowiska, a mała zmiana na talerzu oznacza ogromną zmianę dla planety.

Do wytworzenia mięsa czy nabiału potrzebujemy znacznie większych ilości wody i ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej – mówi Angelika Krawczyk z Knorr, Głównego Partnera kampanii – Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens – pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje.

W pierwszej edycji programu uczestniczyło ponad 43 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych. 

 

 


Chcemy pokazać dzieciom, ich rodzicom, a także nauczycielom i dyrekcji szkół, że od ich wyborów bardzo wiele zależy – mówi Joanna Lotkowska z  ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat – To, czego dokonały dzieci, zamieniając 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne, najlepiej podsumowują liczby. Wdrażając to proste działanie, wyprodukowaliśmy o około 677 tys. mniej kg CO₂. To tyle ile wyemituje samochód okrążając Ziemię aż 2 razy! Zużyliśmy też o około 83 mln mniej litrów wody, która starczy dla 100 osób na codzienny, 10-minutowy prysznic przez 30 lat!

Akcja – edukacja!

Pięć klas ze szkół, które zdobyły największą liczbę punktów w programie, wygrało wyjazd do Spały na „Bardzo Zieloną Szkołę”, organizowaną przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Podczas wyjazdu uczniowie mieli okazję poznać i poćwiczyć kolejne proekologiczne i prozdrowotne zachowania, obcować z naturą w rezerwacie przyrody i poznać Zielony Kodeks Młodego Ekologa.

W ramach programu zrealizowano także szkolenia dla podmiotów obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie Piotr Murawski i Marcin Szachowicz, kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotowywali dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyła także Joanna Lotkowska, dietetyczka z ProVeg Polska, która opowiedziała uczestniczkom, jak nadmierna konsumpcja produktów odzwierzęcych wpływa na kondycję – naszą i planety, a także przedstawiła gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowych i smacznych posiłków.

Omawiając powody, dla których warto wprowadzać więcej roślin do diety, dbamy o to, by ta zmiana miała dobre podłoże, a dając wskazówki i gotowe rozwiązania, sprawiamy, że ten proces stanie się łatwiejszy i finalnie będzie mieć większe szanse, by się utrwalić – mówi Joanna Lotkowska – Zależy nam na zwiększaniu ilości warzyw w diecie, a także na  zapoznaniu z roślinami strączkowymi jako wartościowymi zamiennikami mięsa czy różnorodnymi kaszami, które są źródłem wielu mikroelementów. Poprzez program PrzyGotujmy Lepszy Świat staramy się przekazywać wiedzę wielu osobom, zaczynając od dzieci, poprzez szkoły, a kończąc na rodzicach i całych rodzinach. W ten sposób każda osoba zaangażowana w proces żywienia dzieci dostaje odpowiednie wsparcie, by podejmować te małe dla nas, ale wielkie dla planety zmiany – dodaje Lotkowska. 

Kampania będzie kontynuowana także w kolejnym roku szkolnym. Zgłoszenia do udziału w niej będą przyjmowane od 2 sierpnia do 30 września na stronie: https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Program edukacyjny promuje hymn PrzyGotujmy Lepszy Świat. Utwór,  w którym rolę instrumentów grają warzywa i owoce, został przygotowany przez Anię Dąbrówkę, córkę Natalii Kukulskiej i Michała Dąbrówki. https://tiny.pl/9xnlx

---

Partnerem Głównym kampanii jest Knorr – marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.

Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową.

 

infowire.pl


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę