biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wielkanocny mech

7 kwietnia 2020
Wielkanocny mech

Składniki:

 

Ciasto

200 g Szpinaku młodego marki Eisberg

3 jajka

2 szklanki mąki krupczatki

¾ szklanki cukru

1 szklanka oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem

250 g serka mascarpone

200 g śmietany kremówki 30 %

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z jednej laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

 

Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na siciei zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.

 

Rada: Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę. 

 

Biuro prasowe Grupy Eisberg


POWIĄZANE

fot, e-mk, ppr.pl Symboliczny marsz europejskiego rolnictwa w sprawie przyszłośc...

Mleko to jeden z najważniejszych składników diety dzieci i młodzieży. Bogate w w...

Pięć największych francuskich sieci handlowych zaapelowało do rządu Françoisa Ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę