MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wielkanoc z Piątnicą! Przepis na smaczne święta

11 kwietnia 2022
Wielkanoc z Piątnicą!  Przepis na smaczne święta

Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych dań i ciast, które spożywamy w rodzinnym gronie. Sekretem udanych wypieków i potraw są najwyższej jakości składniki, dlatego warto postawić na sprawdzone produkty, które gwarantują doskonały smak świątecznych dań.


Słodkie święta!

Do przygotowania wielkanocnego sernika najlepiej użyć najwyższej jakości Twarogu Sernikowego z Piątnicy, który łączy idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu. Dzięki temu Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ma odpowiednią zawartość tłuszczu oraz wspaniały smak. Jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów, barwników ani aromatów.

Mascarpone z Piątnicy to wyjątkowy rodzaj sera charakteryzujący się gładką konsystencją oraz śmietankowym smakiem. Doskonale sprawdzi się do przygotowania wielkanocnego mazurka!

Delikatne i kremowe śmietany są idealnym dodatkiem do ciast oraz świątecznych potraw. Śmietanki 30% i 36% OSM Piątnica niezwykle szybko się ubijają, tworząc wyjątkowo puszystą bazę do kremów czy mas. Natomiast najpopularniejsza na polskim rynku Śmietana 18% marki Piątnica doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnych sałatek.


Wielkanocna lista zakupów:

  • Twaróg Sernikowy mielony OSM Piątnica – to doskonały produkt łączący idealnie dobrane proporcje serka śmietankowego i twarogu, które zapewniają odpowiednią zawartość tłuszczu (sernik nie wymaga dodatku masła) oraz wspaniały smak. Idealna konsystencja twarogu sprawia, że sernik na jego bazie zawsze się udaje! Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy jest całkowicie naturalny, nie zawiera konserwantów i sztucznych aromatów. Dostępny w opakowaniu 1 kg, idealnym do przygotowania rodzinnej porcji ciasta.


  • Ser Mascarpone z Piątnicy – to wyjątkowy rodzaj sera produkowany z najwyższej jakości pasteryzowanej śmietanki. Cechuje go gładka, aksamitna konsystencja i śmietankowy smak. Stanowi doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Dodając go do twarogu, uzyskasz wyjątkowo kremowy sernik o delikatnym smaku! Mascarpone z Piątnicy świetnie wzbogaca także smak sosów do makaronu, dań mięsnych lub warzywnych.

 

 

  • Śmietana 18% marki Piątnica – ceniona od wielu lat za wyjątkowe walory smakowe, szerokie możliwości wykorzystania w kuchni oraz niezawodność!
    Gęsta, a jednocześnie delikatna – nie warzy się pod wpływem ciepła. Świetnie podkreśli smak wielkanocnych sałatek czy sosów!

 

 

 

  • Śmietanka 30% OSM Piątnica – to słodka, pasteryzowana śmietanka, która znakomicie sprawdzi się w wielu kulinarnych zastosowaniach. Dzięki półpłynnej konsystencji i specjalnemu procesowi produkcji ubijesz ją szybko na pyszny, puszysty krem. Można ją stosować także do dań wytrawnych – śmietanka nie warzy się po dodaniu do gorących potraw, jednocześnie nadając im wyrazistego, kremowego smaku.

 

 

 

  • Śmietanka 36% OSM Piątnicatradycyjna słodka śmietanka o wspaniałym, naturalnym smaku. Jest gęsta i kremowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do przygotowania kremów oraz dekorowania. Nie warzy się w gorących daniach, więc świetnie wzbogaci smak zupy lub sosu.

 

 

 

Upiecz na święta! – przepis na wielkanocnego mazurka

Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane w okresie Wielkanocy. Jest nie tylko smaczne, ale także efektowne! Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny mazurek, który będzie ozdobą świątecznego stołu!

Mazurek migdałowo-różany

Poziom trudności: Łatwe
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 20 min
Foremka do ciasta o rozmiarach ok. 25x33 cm


Składniki na spód:
200 g masła extra OSM Piątnica
1 łyżka (16 g) śmietany 18% Piątnica
190 g mąki pszennej
150 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli

Różany krem:
150 g serka mascarpone Piątnica
100 g śmietanki 36% Piątnica
100 g konfitur różanych
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Dekoracja:
100g płatków migdałowych i płatki róż



Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę*. Dodaj zmielone migdały, masło pokrojone w drobną kostkę i cukier puder. Posiekaj szybko nożem aż do uzyskania efektu kruszonki. Dodaj żółtka, sól, kwaśną śmietanę 18% Piątnica i szybko zagnieć.
Z ciasta uformuj prostokątny blok. Jeśli ciasto będzie klejące, oprósz je mąką, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wymiarach lub 33 x 25 cm posmaruj lekko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto krój na równe plastry i wylep nim dokładnie spód blaszki. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Piecz w temperaturze 190ºC przez około 18-20 minut, na jasnozłoty kolor.
Wystudź w blaszce.

Przygotuj krem różany.
Zmiksuj konfiturę różaną z serkiem mascarpone z Piątnicy i wymieszaj z gęstą śmietanką 36%. Rozsmaruj na kruchym spodzie. Posyp płatkami migdałów uprażonymi na patelni.
Udekoruj płatkami róży.

*Rada Szefa Kuchni OSM Piątnica: Ciasto możesz również zagnieść w malakserze. W tym celu wszystkie składniki ciasta umieść od razu w misie malaksera, a nie dodawaj kolejno. Miksuj bardzo krótko, do połączenia składników.

 

Biuro prasowe OSM Piątnica


POWIĄZANE

Ten spór wciąż rozpala emocje Polacy uwielbiają święta, ale równie mocno kochają...

W dzisiejszym świecie innowacje technologiczne są na porządku dziennym. Każdego ...

‘Dlaczego chcesz się przebranżowić?’, to najnowszy konkurs przygotowany przez po...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę