Czy święta zawsze oznaczają dodatkowe kilogramy? Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć? Konrad Gaca, znany specjalista żywieniowy, który odchudził tysiące Polaków, podpowiada, jak uniknąć nadprogramowych kilogramów w tym szczególnym czasie.
Święta Wielkiej Nocy powinny upłynąć w atmosferze spokoju i wypoczynku. Ci, którzy walczą o doskonałą sylwetkę na lato często jednak obawiają się pokus świątecznych smakołyków i przybrania na wadze, dlatego święta stają się dla nich pasmem wyrzutów sumienia.
– Moi pacjenci często boją się o to, jak przetrwają święta. Martwią się, że przez wszechobecne smakołyki kuchni tradycyjnej przerwą dietę i zniweczą cały sukces w odchudzaniu, jaki do tej pory osiągnęli – mówi Konrad Gaca, ekspert ds. leczenia otyłości, twórca metody Mądrego Odchudzania GACA SYSTEM. Tłumaczę wtedy, że wszystko zależy od nastawienia i… planu. Wiele osób oddycha z ulgą, gdy dowiaduje się, że święta można spędzić w wersji fit i dzięki temu nie martwić się o swoją figurę.
Oto 7 zasad Konrada Gacy, które sprawią, że w te święta nie przytyjesz ani trochę!
Święta nie muszą skończyć się dietetyczną katastrofą – wystarczy jedynie nie tracić głowy i przestrzegać kilku zasad. To pozwoli Ci zachować szczupłą sylwetkę i bez obaw zasiadać do wielkanocnego stołu. Pamiętajmy, że Święta Wielkiej Nocy trwają tylko kilka dni i warto zawalczyć o to, żeby pozostały po nich jedynie miłe wspomnienia o chwilach relaksu z rodziną – mówi Konrad Gaca.
Oto 4 przepisy na fit potrawy wielkanocne, które pochodzą z książki Konrada Gacy pt. „Kuchnia Fit”.
Jajka faszerowane ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem
Składniki:
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, przekrajamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w bardzo drobną kostkę, mieszamy z żółtkiem, jogurtem, poszatkowanym koperkiem i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka.
Barszcz biały ze świeżym chrzanem
Składniki:
Wykonanie:
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pietruszkę kroimy na pół. Warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy cebulę i pietruszkę. Do wywaru dodajemy posiekany czosnek, utarty chrzan, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, następnie łączymy z masłem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Ugotowane jajka kroimy i kładziemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy natką pietruszki.
Sernik pomarańczowo-waniliowy
Składniki:
Wykonanie:
Ser mielimy co najmniej 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy cukier z żółtkami. Laskę wanilii kroimy na pół, zbieramy łyżeczką nasiona i dodajemy do utartych żółtek. Dokładamy rodzynki, skórkę pomarańczy, ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę serową. Całość pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Sernik na zimno
Składniki:
• serki naturalne, 6 opakowań (po 150 g)
• zapach rumowy, pół fiolki
• stewia w proszku, 4 – 6 łyżek
• żelatyna, 2/3 opakowania
• naturalny sok z jagód, czarnej porzeczki lub malin, kilka łyżeczek
• mleko, 100 ml
• woda, ¾ szklanki
• owoce do dekoracji
Wykonanie:
Serki (trzymane w ciepłym miejscu) wkładamy do miski, dodajemy aromat rumowy i stewię w proszku, wszystko mieszamy. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy żelatynę (2/3 opakowania) rozpuszczoną w mleku. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy i zostawiamy do zastygnięcia. Pozostałą żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy sok, dosładzamy ewentualnie stewią w proszku. Na zastygniętej masie serowej układamy owoce i zalewamy galaretką.
Przygotowanie tych kilku prostych i przepysznych dań świątecznych sprawi, że bez zmartwień o dietę spędzimy święta tak, jak lubimy!
KONRAD GACA
Ekspert ds. leczenia otyłości, specjalista żywieniowy, twórca metody Mądrego Odchudzania GACA SYSTEM. Autor bestsellerowych książek „Moje odchudzanie”, „Kuchnia Fit”, "Kuchnia Fit 2" oraz "Obudź w sobie wojownika. Siła motywacji".
infowire.pl