Po ponad 20 latach w 2017r. zostanie uchylony amerykański zakaz importu mięsa czerwonego z Wielkiej Brytanii do USA.
Przypominamy, że embargo na przywóz brytyjskiej wołowiny i jagnięciny do USA obowiązywał od 1989 r. Do zakazu doprowadził rozwój tzw. choroby szalonych krów (BSE), czyli choroby Creutzfeldta – Jakoba, której to przypadki zanotowano w Wielkiej Brytanii dużo wcześniej. Jednak w 1989 roku stwierdzono i udowodniono, że choroba Creutzfeldta – Jakoba może przenosić się na człowieka i być dla niego śmiertelną. W trakcie następnych badań okazało się, że BSE jest odporne nawet na kilkuset stopniowe temperatury i można się zarazić nią po spożyciu mięsa wołowego nawet po obróbce termicznej- smażeniu, pieczeniu i gotowaniu. Około 20 lat temu, rynek wołowiny na całym świecie uległ załamaniu, a rolnicy ponosili olbrzymie straty.
Ogłoszenie zdjęcia amerykańskiego embarga to dobra wiadomość dla brytyjskich rolników, ponieważ po brexicie stracą oni dostęp do wspólnego rynku UE oraz dopłaty wynikające ze Wspólnej Polityki Rolnej UE.
Wznowienie amerykańskiego importu daje rolnikom w Wielkiej Brytanii dostęp do rynku szacowanego na ponad 35 milionów funtów rocznie.
(ppr.pl)