aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Wiedza o produkcie coraz bliżej konsumenta

12 stycznia 2021
Wiedza o produkcie coraz bliżej konsumenta

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z GovTech Polska kontynuuje cykl warsztatów w ramach projektu pn. Paszportyzacja polskiej żywności. 8 stycznia 2021 r. odbyło się spotkanie przybliżające określenie ram systemu efektywnego śledzenia i identyfikowania informacji o produktach rolno-spożywczych poprzez wymianę danych posiadanych przez instytucje publiczne w łańcuchu dostaw - „od pola do stołu”.

Warsztat technologiczny otworzył Pan Wojciech Kędzia, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR, a jego uczestnikami byli przedstawiciele jednostek administracji publicznej sprawujących nadzór nad bezpieczeństwem i jakością żywności, przedstawiciele podmiotów działających na rynku ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny oraz instytucji wspomagających.

Podczas spotkania dokonano przeglądu systemów informatycznych oraz zbiorów danych użytkowanych w poszczególnych instytucjach. Określono ograniczenia technologiczne i wskazano bariery, jakie muszą być pokonane przy projektowaniu innowacyjnego systemu cyfrowego monitorowania przebiegu zdarzeń w łańcuchu dostaw żywności.

Projektowany system wychodzi naprzeciw oczekiwaniom sektora rolno-spożywczego oraz coraz bardziej świadomych konsumentów. Jego wdrożenie umożliwi rejestrowanie i walidowanie zdarzeń w procesach produkcji i dystrybucji żywności w Polsce. To istotnie przyczyni się do zwiększenia wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji o jej pochodzeniu. Tym samym polscy producenci zyskają wzrost zaufania i poprawę wizerunku marek, a konsument – transparentną informację o pochodzeniu produktu. Jak już widać po wyborach kupujących, wiedza ta w coraz szerszym zakresie staje się kluczowa podczas dokonywania zakupów – powiedział Wojciech Kędzia.

W warsztacie udzieli wzięli przedstawiciele:

  • Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
  • Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
  • Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa
  • Głównego Inspektoratu Sanitarnego
  • Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego
  • Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego
  • Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
  • Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
  • Polskiej Federacji Ziemniaka
  • Pomorsko Mazurskiej Hodowli Ziemniaka Sp. z o.o. z/s w Strzekęcinie
  • Eco-Beef Sp. z o.o.
  • IDFS Sp. z o. o.
  • Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
  • Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego.

 

KOWR


POWIĄZANE

Zmiana pozycji rolnictwa strategicznym atutem Europy!   Ponieważ Unia Europejska...

Jak pinformował na Sławomir Homaja z NSZZZ RI Solidarność, do tej pory w dopłaci...

Belgijski organ ds. zdrowia popiera nowe zasady edycji genów, inna jest opinia f...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę