MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Więcej winogron w Turcji

8 grudnia 2016
Więcej winogron w Turcji

W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton.

Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju. Przy czym około 53% łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36% to konsumpcja ich przetworów–rodzynek.

W bieżącym sezonie spożycie winogron łącznie w Turcji oszacowano na 2,1 mln ton. Niewielki jest eksport tych owoców w stosunku do zbiorów–na bieżący sezon szacowany jest na poziomie 250,0 tys. ton, a w poprzednim wysłano około 177,0 tys. ton.

Tureckie owoce kierowane są przede wszystkim na rynek rosyjski–około 68% łącznej wysyłki, a także do Niemiec, na Białoruś i do Arabii Saudyjskiej. Po raz pierwszy z uwagi na wprowadzone pod koniec zeszłego roku rosyjskie embargo (listopad 2015 r.) tureckie winogrona trafiły na rynek ukraiński, gruziński oraz kazachski.

Import jest na minimalnym poziomie-w minionym sezonie sprowadzono 844 tony tych owoców, głownie z Chile czy Iranu.

FAMMU/FAPA na podst.: Attache Reports USDA


POWIĄZANE

Zalety aplikacji Mostbet do obstawiania w Polsce  Zakłady sportowe stają się cor...

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę