W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton.
Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju. Przy czym około 53% łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36% to konsumpcja ich przetworów–rodzynek.
W bieżącym sezonie spożycie winogron łącznie w Turcji oszacowano na 2,1 mln ton. Niewielki jest eksport tych owoców w stosunku do zbiorów–na bieżący sezon szacowany jest na poziomie 250,0 tys. ton, a w poprzednim wysłano około 177,0 tys. ton.
Tureckie owoce kierowane są przede wszystkim na rynek rosyjski–około 68% łącznej wysyłki, a także do Niemiec, na Białoruś i do Arabii Saudyjskiej. Po raz pierwszy z uwagi na wprowadzone pod koniec zeszłego roku rosyjskie embargo (listopad 2015 r.) tureckie winogrona trafiły na rynek ukraiński, gruziński oraz kazachski.
Import jest na minimalnym poziomie-w minionym sezonie sprowadzono 844 tony tych owoców, głownie z Chile czy Iranu.
FAMMU/FAPA na podst.: Attache Reports USDA