Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Więcej winogron w Turcji

8 grudnia 2016
Więcej winogron w Turcji

W sezonie 2016/2017 prognozowane zbiory winogron w Turcji to 2,35 mln ton, czyli sporo więcej wobec poprzedniego sezonu, kiedy produkcja wyniosła 2,05 mln ton.

Spożycie winogron na tureckim rynku wynosi około 35 kg/osobę rocznie i co ciekawe to właśnie one są na pierwszym miejscu pod względem spożycia owoców w tym kraju. Przy czym około 53% łącznych zbiorów konsumowane jest w postaci świeżych owoców deserowych, a około 36% to konsumpcja ich przetworów–rodzynek.

W bieżącym sezonie spożycie winogron łącznie w Turcji oszacowano na 2,1 mln ton. Niewielki jest eksport tych owoców w stosunku do zbiorów–na bieżący sezon szacowany jest na poziomie 250,0 tys. ton, a w poprzednim wysłano około 177,0 tys. ton.

Tureckie owoce kierowane są przede wszystkim na rynek rosyjski–około 68% łącznej wysyłki, a także do Niemiec, na Białoruś i do Arabii Saudyjskiej. Po raz pierwszy z uwagi na wprowadzone pod koniec zeszłego roku rosyjskie embargo (listopad 2015 r.) tureckie winogrona trafiły na rynek ukraiński, gruziński oraz kazachski.

Import jest na minimalnym poziomie-w minionym sezonie sprowadzono 844 tony tych owoców, głownie z Chile czy Iranu.

FAMMU/FAPA na podst.: Attache Reports USDA


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę