aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Holandia/Skandal z fipronilem - ekologiczni hodowcy czują się oszukani

18 sierpnia 2017
Holandia/Skandal z fipronilem - ekologiczni hodowcy czują się oszukani

Skandal z zakazanym w produkcji żywności fipronilem objął także gospodarstwa ekologiczne w Holandii - około dwudziestu hodowców kur niosek czuje się oszukanych przez firmę, która środek do dezynsekcji z fipronilem sprzedała im jako całkowicie naturalny.

"Hodowcy biologiczni czują się oszukani przez firmę ChickFriend, która sprzedała im produkt (który miał być) czysty i naturalny" - powiedziała w piątek Miriam van Bree z holenderskiej organizacji skupiającej gospodarstwa biologiczne Bionext.

Powiedziała, że ekologiczni hodowcy drobiu zwrócili się do tej firmy o środek do walki z atakującym ptaki roztoczem znanym jako ptaszyniec kurzy. Miał to być całkowicie naturalny produkt zawierający olejek z eukaliptusa i mentol. Tymczasem okazało się, że ChickFriend dostarczył środek na bazie fipronilu, który jest w Unii Europejskiej dozwolony w hodowli zwierząt domowych, ale zakazany w produkcji żywności.

Sprawa dotyczy około dwudziestu gospodarstw ekologicznych. "Hodowcy robią wszystko, by uzyskać jajka jak najczystsze i jak najzdrowsze, produkowane w sposób zrównoważony. Są z tego dumni. A dziś okazało się, że ich jajka są skażone pestycydem, to ogromne rozczarowanie" - powiedziała van Bree.

Skażone fipronilem jaja pochodzące z ferm w Holandii, Belgii, Niemczech i Francji wykryto w 15 krajach Unii Europejskiej i dwóch spoza niej; trafiły one też do Polski - poinformowała w piątek Komisja Europejska.

Zarówno w Belgii, jak i Holandii doszło w czwartek do rewizji w związku ze skażeniem. Media podały, że w ramach śledztwa holenderscy śledczy zatrzymali dwie osoby z firmy ChickFriend, które są podejrzane o stworzenie zagrożenia dla zdrowia publicznego. W obu krajach śledztwo karne dotyczy kilkudziesięciu ferm, gdzie prawdopodobnie został użyty fipronil.

Pestycyd ten ma za zadanie zwalczać wszy, kleszcze i roztocza. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) klasyfikuje go jako substancję "umiarkowanie toksyczną" w przypadku spożycia znacznych ilości; może być szkodliwy dla nerek, wątroby i tarczycy.

 

(PAP)


POWIĄZANE

Projektowanie ogrodów to piękna pasja, a jednocześnie cenna umiejętność. Pozwala...

Jak na razie, jedynym dokumentem pod którym podpisała się strona rządowa są usta...

Parlament UE przyjął nowe przepisy, które sprawią, że opakowania staną się bardz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę