Molino e Riseria Martini, firma nosząca markę La Veronese, specjalizuje się w przetwórstwie zbóż. Od 2015 roku interesuje się sorgo. Posiadając dwa zakłady produkcyjne i specjalizując się w produktach bezglutenowych i wolnych od GMO, firma wytwarza szereg produktów (surowa/galaretowata mąka lub płatki), które uwiodły zarówno przedstawicieli branży, jak i konsumentów indywidualnych.
Utworzona w 1930 roku włoska firma Molino e Riseria Martini zaczynała jako producent mąki i płatków ryżowych i kukurydzianych, a kilka dekad później wyspecjalizowała się w produktach bezglutenowych i wolnych od GMO – co do dziś odróżnia ją od wszystkich innych firm agrospożywczych.
Na początku 2000 roku Molino e Riseria Martini zainteresował się sorgo. "Przez cały okres prób naszym celem było wybranie odmian, które byłyby bardziej dostosowane do końcowych profili produktów, których szukali nasi klienci" – wyjaśnia Massimiliano Carraro, szef firmy. Podobnie jak odmiany kukurydzy, odmiany sorgo zawierają mniej lub więcej białka i mniej lub mniej skrobi i mogą być kruche lub mączne. Różnice te wpływają na jakość końcowego produktu spożywczego i są powodem, dla którego towar powinien być dokładnie przemyślany i uporządkowany już w terenie.
Na przestrzeni lat ewoluowały również oczekiwania konsumentów – czy to w zakresie tekstury, wielkości ziarna, czy innych. Sorgo jest obecnie jednym z najbardziej cenionych przez klientów zbóż. Jest to szczególnie ważne dla osób uczulonych na nikiel i/lub nietolerujących saponin – tych naturalnych detergentów i emulgatorów wytwarzanych przez niektóre rośliny. Sorgo uwiodło również klientów zainteresowanych zakupem glutenu, dodatków i spoiwa, darmowych makaronów, mąk czy płatków. Aby osiągnąć ten cel, La Veronese stosuje galaretowate. Pod wpływem ciepła cząsteczki skrobi pęcznieją, a następnie rozpadają się i stają się galaretowate, w wyniku zmiany strukturalnej ich połączeń. Pozwala to na stworzenie struktury podobnej do tej, którą uzyskano by przez dodanie glutenu. I to bez zmiany smaku, konsystencji czy koloru mąki.
"Nasze sorgo pochodzi zarówno z przemysłu włoskiego, jak i unijnego i jest ekologiczne lub nie, w zależności od specyfikacji naszych klientów i wizerunku, który chcą przedstawić na etykietach swoich produktów" – kontynuuje Massimiliano Carraro. Zajmujemy się również obłuszczaniem ziarna sorgo. Proces ten zapewnia lepszą strawność i brak fermentacji – dwa aspekty, które są bardzo poszukiwane przez osoby cierpiące na SIBO (przerost bakteryjny jelita cienkiego), którego liczba rośnie na całym świecie.
Od 2015 roku La Veronese zaopatruje producentów makaronów i ciastek w surowce, a także dostarcza zboża i mąkę do sprzedawców detalicznych. "To zboże ma neutralny smak, dobrą wartość odżywczą i zrównoważony proces produkcji. To wszystko są atuty, które zasługują na to, aby być jeszcze lepiej znanym w branży spożywczej" – kończy Massimiliano Carraro.
Obiekt Molino e Riseria Martini położony jest we Włoszech. Najstarszy zakład znajduje się w Vigasio (Werona), a nowy w Castelbelforte (Mantua). Jej głównymi klientami są producenci makaronu, piekarze oraz inni sprzedawcy detaliczni i przetwórcy. Jego roczna produkcja wynosi około 40 000 ton, z czego około 500 ton mąki z sorgo.
źródło: Strona WWW
oprac, e-mk, ppr.pl