Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ważne zmiany w Zarządzie KRD – Izba Gospodarcza

5 października 2022
Ważne zmiany w Zarządzie KRD – Izba Gospodarcza

W dniu 03.10.2022 Dariusz Goszczyński został powołany na Prezesa Zarządu KRD-IG. Na tym stanowisku zastąpił Piotra Kulikowskiego (INDYKPOL S.A.), który od 15.09.2022 roku pełni funkcję Wiceprezesa Zarządu Izby wraz z Adamem Sójką (DROSED S.A.).

Dariusz Goszczyński od 3 lat jest Dyrektorem Generalnym Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Od września 2021 sprawuje także stanowisko wiceprzewodniczącego zarządu AVEC.

Przed objęciem funkcji w KRD-IG, Dariusz Goszczyński związany był z sektorem bankowym, gdzie m.in.
odpowiadał za tworzenie finansowych instrumentów wsparcia biznesu agro. Wcześniej pracował w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Departamencie Rynków Rolnych, Departamencie Promocji i Komunikacji oraz Departamencie Programowania i Analiz. Wspierał resort między innymi w tworzeniu systemów jakości oraz w promocji polskiej żywności na rynkach zagranicznych.

Wykształcenie zdobywał w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz podczas studiów doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Uczestniczył jako wykładowca w wielu seminariach i szkoleniach. Ukończył kurs dla audytorów zorganizowany przez Biuro Żywności i Weterynarii KE w zakresie certyfikacji i kontroli systemów jakości żywności w UE.

Dariusz Goszczyński ma doświadczenie zarówno w zakresie zbliżania ustawodawstwa krajowego do wymogów UE, jak i udziału w wielu projektach międzynarodowych. Aktywnie uczestniczył w spotkaniach grup roboczych Rady UE.

Podczas polskiej Prezydencji w Radzie Unii Europejskiej przewodniczył Grupom Roboczym odpowiedzialnym za Politykę Jakości Żywności i Politykę Promocji Żywności. Jako międzynarodowy ekspert Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, Dariusz Goszczyński współpracuje z wieloma krajami w zakresie wdrażania i rozwoju systemów jakości żywności, norm handlowych i polityki promocyjnej.

W dniu 3.10.2022 na Przewodniczącego Rady Izby powołany został Władysław Piasecki (BOMADEK sp. z o.o.), a Wiceprzewodniczącym został Marek Zagórski (WIPASZ S.A.).
Krajowa Rada Drobiarstwa istnieje od 1991 roku. Od 11 marca 1998 r. posiada statut Izby Gospodarczej.

Aktualnie do KRD-IG należy ponad 100 podmiotów gospodarczych, reprezentujących hodowlę, reprodukcję, wylęgi, produkcję towarową drobiu i jaj, przetwórstwo mięsa drobiowego i jaj, zbyt drobiu i przetworów mięsa drobiowego, oraz produkcję pasz dla drobiu. Członkami KRD-IG są m.in. Uniwersytety Rolnicze, związki hodowców i producentów drobiu, zakłady przetwórcze mięsa drobiowego, wytwórnie pasz oraz indywidualni hodowcy i producenci drobiu.

Celem działalności KRD-IG jest m.in. dalszy rozwój i unowocześnianie polskiego drobiarstwa, ochrona
interesów hodowców i producentów drobiu oraz przetwórców mięsa drobiowego, ich integracja, reprezentowanie krajowego drobiarstwa wobec władz państwowych.

Członkowie KRD – IG produkują około 70 % żywca drobiu, a w uboju i przetwórstwie mięsa drobiowego
odpowiadają za około 80% produkcji krajowej


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę