Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

WAŻNE OŚWIADCZENIE DROBIARZY

8 września 2022
WAŻNE OŚWIADCZENIE DROBIARZY

W nawiązaniu do pojawiających się w przestrzeni publicznej manipulacji oraz nieprawdziwych informacji dot. rzekomej złej jakości mięsa drobiowego, pragniemy podkreślić, że materiał stowarzyszenia „Otwarte Klatki” należy uznać za prywatne opinie tej organizacji nie mające podstaw merytorycznych i naukowych.

Nie jest to pierwszy przypadek ataku „Otwartych klatek” na polski sektor spożywczy poprzez
pseudonaukowe opracowania i publikacje. Organizacja tym razem postanowiła wcielić się w rolę
„inspektorów” jakości produktów. Jej prawdziwym celem jest natomiast zniechęcanie konsumentów do jedzenia mięsa, emocjonalne szantażowanie społeczeństwa i zmuszanie go do diety wegańskiej, a nade wszystko - likwidacja polskich hodowli oraz przemysłu mięsnego.

Niejednokrotnie w takich sytuacjach okazywało się, że tego typu działalność służy głównie uzyskaniu rozgłosu i idącemu za nim finansowaniu z różnego rodzaju zbiórek publicznych i innych form darowizn.

Nie można wykluczyć „zadaniowania” Stowarzyszenia przez lobby, któremu zależy na likwidacji potencjału polskiego sektora drobiarskiego poprzez sianie nieufności i strachu wśród Polek i Polaków oraz narzucenia własnej ideologii.

Rozpowszechniany materiał jest niczym innym, jak próbą ordynarnego wymuszenia na sieciach handlowych przystąpienia do European Chicken Commitment - międzynarodowego porozumienia, z którym „Otwarte Klatki” współpracują.

Odnosząc się do opinii stowarzyszenia „Otwarte Klatki” pt.: „Choroba białych włókien w mięsie
drobiowym” należy przede wszystkim podkreślić, że każdy produkt w sklepie podlega systemowi urzędowej kontroli żywności, która gwarantuje jego bezpieczeństwo i jakość. Tylko instytucje państwowe mają wiedzę, kompetencje i właściwe zaplecze laboratoryjne do prowadzenia badań produktów spożywczych.

Jeżeli przedstawiciele organizacji są przekonani, że produkt spożywczy jest niebezpieczny dla zdrowia wówczas ich obowiązkiem jest powiadomienie właściwych służb.

Polski drób jest ceniony w Europie i na świecie, a polscy producenci drobiu zajmują pierwsze miejsce w Unii Europejskiej nie tylko jeżeli chodzi o wolumen sprzedaży, ale też i jakość sprzedawanych produktów. To osiągnięcie nie byłoby możliwe bez rzetelnej troski o dobrostan zwierząt i jakość procesu produkcji. Zachęcamy do zapoznania się ze stroną dobrydrob.pl, gdzie znajduje się wiele odpowiedzi na pytania i powielane mity na temat mięsa drobiowego.

Jednocześnie apelujemy o nieuleganiu manipulacjom oraz przyjrzeniu się rzeczywistym celom, które stoją za tym materiałem.

Szczegółowo odniesiemy się do manipulacji i przekłamań zawartych w przedmiotowym materiale nie wykluczając działań prawnych.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza

oryginalna treść OSWIADCZENIA znajduje się tutaj


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę