Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Warto doceniać polskie produkty mleczarskie

29 marca 2023
Warto doceniać polskie produkty mleczarskie

Polskie produkty mleczarskie są ciągle za mało cenione na rynku krajowym - mówi prof. Jolanta Król z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. – A warto po nie sięgać, bo wyróżniają się bardzo wysoką jakością.

Jak zauważa, wysoka jakość polskich produktów mlecznych wynika z wysokiej jakości surowca oraz nowoczesnego zaplecza technicznego w zakładach.

- Higiena doju i przechowywania mleka w polskich gospodarstwach jest naprawdę wysoka zauważa prof. Jolanta Król. – Został wyeliminowany odbiór pośredni, prowadzony przez skupy mleka, na rzecz bezpośredniego. Producenci mleka znacznie zmodernizowali swoje gospodarstwa, większość z nich zainwestowała w schładzalniki do mleka oraz bardziej zaawansowane urządzenia udojowe.

Polskie mleczarstwo w ostatnich kilkunastu latach wykonało ogromną pracę. Pod koniec XX wieku tylko 15% surowca spełniało obowiązujące obecnie wymogi (w ml mleka może znajdować się do 100 tys. drobnoustrojów oraz 400 tys. komórek somatycznych). Natomiast teraz większość mleczarni promuje produkcję o jeszcze wyższych standardach jakościowych, zdając sobie sprawę z tego, że tylko surowiec charakteryzujący się wysoką jakością higieniczną gwarantuje uzyskanie wysokiej jakości produktu finalnego. Kiedyś mleczarnie nagradzały swoich dostawców za większą zawartość tłuszczu w mleku, teraz przywiązują większą wagę do zawartości białka.

Nasze mleczarnie należą do najnowocześniejszych w Europie, dysponują bardzo zaawansowanymi technologicznie liniami, wyspecjalizowały się w produkcji określonych grup produktów mleczarskich, dostosowują się do potrzeb i preferencji konsumentów, wprowadzają innowacyjne produkty, np. na bazie serwatki - fermentowane napoje serwatkowe, czy owsianki na bazie jogurtu.

A jakie są wymagania współczesnych konsumentów? Prof. Jolanta Król podkreśla, że skłaniają się oni ku produktom naturalnym – czyli jak najmniej przetworzonym, bez konserwantów i sztucznych dodatków.

- Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na etykietę – zauważa przedstawicielka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. - Na pewno ten trend będzie jeszcze zyskiwał popularność.

Można zauważyć, że konsumenci są coraz bardziej świadomi i poszukują takiej żywności, która będzie korzystnie wpływała na ich zdrowie. Chcąc zminimalizować ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, otyłość, czy choroby układu sercowo-naczyniowego stawiają na odpowiednie odżywianie i staranny wybór produktów. Poszukują żywności prozdrowotnej, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

Prof. Król podkreśla, że w Polsce w wiele gospodarstw stosuje wypas pastwiskowy, który - jak pokazują badania prowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie - bardzo pozytywnie wpływa na jakość mleka, poprawia jego właściwości prozdrowotne.

 – Mleko od krów wypasanych na pastwiskach zawiera więcej witamin lipofilnych, takich jak A, czy E, które są głównymi przeciwutleniaczami występującymi w żywności – mówi Jolanta Król. - Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, poprzez wychwytywanie i neutralizowanie reaktywnych form tlenu odgrywają ważną rolę we wspieraniu i wzmacnianiu mechanizmów obronnych organizmu, co jest szczególnie istotne w zapobieganiu niektórym chorobom cywilizacyjnym. Należy podkreślić, iż białka serwatkowe, a szczególnie β-laktoglobulina charakteryzuje się najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym spośród wszystkich białek w diecie człowieka. Wynika to z dużej zawartości aminokwasów siarkowych, szczególnie cysteiny. Działania antyoksydacyjne wykazuje także laktoferyna. Jest to białko antybakteryjne – wiąże żelazo, które staje się niedostępne dla drobnoustrojów, a to ogranicza ich namnażanie.

Mleko od krów wypasanych na pastwiskach zawiera też więcej kwasów nienasyconych, głównie z grupy omega3, które pozytywnie wpływają na zdrowie ludzi.

Należy podkreślić, iż mleko, nie tylko to od krów z wypasu pastwiskowego, korzystnie wpływa na zdrowie ludzi, zawiera szereg witamin oraz składników odżywczych, w tym cenny – bo łatwo przyswajalny - wapń oraz pełnowartościowe białko. Mleko powinno znajdować się w codziennej diecie, zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej w codziennym jadłospisie dorosłego człowieka powinny się znaleźć dwie szklanki mleka, oczywiście można je zastąpić innymi produktami mlecznymi – np. kefirem, jogurtem, maślanką.

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

 

 

 

 


POWIĄZANE

Rada i Parlament Europejski osiągnęły dziś porozumienie w sprawie rocznego budże...

Pakt konkurencyjności przedstawiony przez prezydencję węgierską, Deklaracja Buda...

Tokio jest gotowe do wdrożenia długo oczekiwanego pakietu stymulacyjnego, który ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę