Dolnośląscy rolnicy coraz częściej są zainteresowani uprawą winorośli i produkcją win. Chcąc uzyskać wyższe dochody dywersyfikują swoje uprawy, obsadzając niewielki areał winoroślą, stąd na enoturystycznej mapie Dolnego Śląska pojawiają się nowe, najczęściej kilkuarowe młode winnice. Uprawa winorośli dla większości nadal jest tematem zupełnie nowym. Dlatego też, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na podnoszenie wiedzy w tym zakresie, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zorganizował 4 marca profesjonalne warsztaty winiarskie „Pielęgnowanie młodej winnicy”. Uczestniczyli w nich rolnicy, właściciele winnic, mieszkańcy obszarów wiejskich, doradcy, osoby zainteresowane utworzeniem winnicy i rozpoczęciem przygody z winiarstwem.
Część teoretyczna dotyczyła pielęgnacji młodej winnicy, a w szczególności planowania i projektowania winnicy, rodzajów cięcia oraz środków ochrony roślin i innych preparatów stosowanych w ekologicznej winnicy.
W części praktycznej uczestnicy mieli możliwość pracy na winnicy oraz własnoręcznego cięcia młodej winorośli.
Warsztaty odbyły się w ramach operacji realizowanej przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą we Wrocławiu. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II (drugiego) Pomocy technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Dotyczy Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) dla województwa dolnośląskiego.
dodr.pl