A_TSW_2026_950

Warsztaty kulinarne dla ZSCKR - SEJNY

14 kwietnia 2016

W dniu 7 kwietnia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach odbyły się warsztaty kulinarne z zakresu kuchni tradycyjnej i regionalnej – dla klas Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego o profilu gastronomicznym.

Pracownicy OT ARR przeprowadzili prelekcje o zdrowym odżywianiu oraz omówili bieżącą działalność Agencji Rynku Rolnego. Zwrócono uwagę na systemy jakości żywności, promocję artykułów rolno-spożywczych w kraju, tworzenie i organizacje grup producentów rolnych, dopłaty do materiału siewnego kategorii elitarny lub kwalifikowany.

Celem warsztatów jest kultywowanie tradycji kuchni regionalnej oraz aktywizacja uczniów w kierunku zachowania i wykorzystania dziedzictwa kulinarnego Podlasia. Zdobyta wiedza o tradycjach kulinarnych, pozwoli młodym pokoleniom posiąść praktyczne umiejętności w przygotowaniu potraw na bazie produktów objętych systemami jakości żywności oraz do wykorzystywania ich w praktyce. Składnikami potraw przygotowywanych przez młodzież były m.in. ser koryciński, kindziuk czy miód z Sejneńszczyzny.

ARR


POWIĄZANE

18.12.2025 r., w godzinach porannych w Brukseli, odbyło się spotkanie przed szcz...

Europa musi teraz odpowiedzieć Bruksela była dziś świadkiem wydarzenia bez prece...

Polski biznes jest pełen obaw o przyszłość i nie są to bynajmniej irracjonalne l...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę