Lato, ciepła pogoda, odpoczynek na świeżym powietrzu. W Polsce trwa pełnia grillowego sezonu. Towarzyszy mu różnorodność sezonowych produktów, które dostarczą wspaniałych i zdrowych doznań kulinarnych. Jednym z warzyw, które poleca się na grilla jest brokuł.
Brokuł to niezwykle wartościowe warzywo zawierające mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jego właściwości są doceniane przez dietetyków i konsumentów na całym świecie. A przy tym brokuł zawiera dużą ilość błonnika, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i niewiele kalorii.
„Brokuł pod względem popularności wśród polskich konsumentów wyprzedził już kalafiora. Polacy spożywają rocznie ok. 300 g tego warzywa. To wciąż niewiele w zestawieniu z innymi Europejczykami, którym przewodzą mieszkańcy Wielkiej Brytanii jedzący 5 kg brokułów rocznie. Ale mamy nadzieję, że te statystyki się poprawią, a Polacy jeszcze bardziej pokochają brokuły.
Warzywo to jest podawane w różnych postaciach – zup, sałatek, dodatków do dań głównych. Możemy je zblanszować lub ugotować. A z sezonie letnim wrzucić na ruszt” – zapewniają eksperci ze Stowarzyszenia Promocji Brokuła.
Co więcej, na sklepowych półkach dostępne są brokuły uprawiane na polskich polach. Wybierając je możemy być pewni wysokiej jakości produktów. Jak przekonują producenci ze Stowarzyszenia, tegoroczne zbiory były wyjątkowo udane, charakteryzujące się wysokimi walorami jakościowymi.
Brokuły – wrzuć je na ruszt
Możliwości przygotowania brokułów w wersji letniej jest co nie miara. Poniżej przedstawiamy kilka grillowych propozycji, które zawojują gusta każdego smakosza. Również konsumenta w wersji fit!
Brokuły z grilla na już!
5-6 różyczek brokułów
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki soku z cytryny
sól morska, pieprz
ząbek czosnku
zioła: na przykład tymianek, oregano
Brokuły skropić oliwą i sokiem z cytryny. Oprószyć ziołami, solą i pieprzem, nasmarować czosnkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie wrzucić na ruszt i grillować do czasu aż różyczki nie uzyskają złocisto-brązowego kolorytu. Idealnie pasują do grillowanych mięs.
Sałatka na letnie wieczory
6 różyczek brokuła
20 g sera feta
garść ziaren słonecznika lub pestek dyni
cukinia
Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
sok z połówki cytryny
1 łyżka miodu
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Połączyć wszystkie składniki dressingu i odstawić, żeby sos się przegryzł. Brokuły i cukinię zgrilować, pestki uprażyć. Wyłożyć na talerz warzywa, posypać serem feta i ziarnami, polać dressingiem. I zajadać się ze smakiem!
Pesto palce lizać!
1 cały brokuł (łącznie łodygą)
2/3 szklanki oliwy z oliwek
szklanka płatków migdałów
łyżeczka skórki z cytryny
3 ząbki czosnku
szczypta papryczki chilli
sól, pieprz
Ugotować brokuła w lekko osolonej wodzie. Łodygę można pociąć na drobne kawałki, żeby całe warzywo ugotowało się równomiernie. Uprażyć migdały. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zblendować. Tak powstaje cudnie zielone i niebiańsko smaczne pesto – idealny dodatek do letnich kolacji na świeżym powietrzu.
To tylko nieliczne propozycje podania brokuła. Różnorodność dań, do których możemy użyć tego warzywa jest imponująca. Zachęcamy więc do kulinarnych eksperymentów z brokułem w roli głównej!
***
Więcej informacji na temat Stowarzyszenia Promocji Brokułów oraz właściwości tych warzyw znajduje się na stronie: www.brokuly.com