Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Departament Zdrowia i Opieki Społecznej Stanów Zjednoczonych (HHS) udostępniają aktualizację dotyczącą procesu zatytułowanego "Wytyczne Dietetyczne dla Amerykanów" (Dietary Guidelines for Americans).
WASZYNGTON, 11 marca 2025 r. – Dzisiaj, po inauguracyjnym spotkaniu Make America Healthy Again Commission, sekretarz rolnictwa USA Brooke Rollins i sekretarz zdrowia i usług społecznych USA Robert F. Kennedy Jr. ogłosili kontynuację prac nad Dietary Guidelines for Americans na lata 2025–2030 (Guidelines).
Okres konsultacji publicznych zakończył się 10 lutego 2025 r. Departament Zdrowia i Opieki Społecznej (HHS) oraz Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) prowadzą obecnie szczegółowy przegląd raportu naukowego Komitetu Doradczego ds. Wytycznych Dietetycznych z 2025 r. — wydanego w 2024 r. przez poprzednią administrację — i zobowiązują się do wydania ostatecznych Wytycznych przed ustawowym terminem 31 grudnia 2025 r. Wychodząc poza rok 2025, HHS i USDA starają się wprowadzić całościowe usprawnienia procesów, aby zapewnić przejrzystość i zminimalizować konflikty interesów.
„To początek nowego dnia” — powiedziała Sekretarz USDA Brooke Rollins. „Administracja Trumpa-Vance'a wspiera transformacyjne możliwości tworzenia i wdrażania polityk promujących zdrowe wybory, zdrowe rodziny i zdrowe wyniki. Sekretarz Kennedy i ja odgrywamy w tym ważną, uzupełniającą się rolę, a zaczynamy od aktualizacji federalnych wytycznych dietetycznych. Zadbamy o to, aby Wytyczne na lata 2025–2030 opierały się na solidnych podstawach naukowych, a nie na naukach politycznych. Minęły czasy, gdy lewicowe ideologie kierowały polityką publiczną”.
„Zamierzamy upewnić się, że wytyczne dietetyczne będą odzwierciedlać interes publiczny i służyć zdrowiu publicznemu, a nie interesom partykularnym” — powiedział sekretarz HHS Robert F. Kennedy Jr. „To gigantyczny krok w kierunku uczynienia Ameryki najzdrowszym krajem na świecie”.
TŁO
Rząd federalny udziela porad dietetycznych społeczeństwu od ponad 100 lat za pośrednictwem biuletynów, plakatów, broszur, książek, a ostatnio także stron internetowych i mediów społecznościowych. Porady dietetyczne zazwyczaj obejmowały porady dotyczące tego, co jeść i pić dla lepszego zdrowia, ale konkretne komunikaty zmieniały się na przestrzeni lat, aby odzwierciedlać postęp w nauce o żywieniu i rolę konkretnych produktów spożywczych i składników odżywczych dla zdrowia.
oprac, e-red, ppr.pl