W tym sezonie zwiększy się import cytrusów, mniejszy zaś będzie m.in. kiwi i brzoskwiń - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Oceniają oni, że import owoców południowych pozostanie na poziomie ok. 1,35 mln ton.
"Zwiększy się import owoców cytrusowych, a spadnie (z powodu wysokich cen importowych) przywóz brzoskwiń, nektaryn oraz owoców kiwi" - napisano.
Nie zmieni się znacząco import bananów.
Z kolei import owoców strefy umiarkowanej (głównie jabłek, gruszek, truskawek, śliwek) wyniesie, tak jak w sezonie 2015/16, ok. 100 tys. ton.
IERiGŻ ocenia, że w grupie przetworów owocowych i warzywnych zwiększy się przywóz przetworów z orzechów arachidowych, a także mrożonego szpinaku, mrożonej kukurydzy, suszonych winogron, przetworów z owoców cytrusowych (zwłaszcza konserw) oraz konserwowych oliwek i marynowanej papryki.
W sumie wartość importu owoców, warzyw i ich przetworów spadnie w sezonie 2016/17 do 2,59 mld euro z 2,67 mld euro w 2015/16.
(PAP)