Słupsk dołączył do kilku miast w Polsce, w których powstały jadłodzielnie - czyli miejsca, gdzie można przynieść niewykorzystane jedzenie i podzielić się nim z innymi. Ideą przedsięwzięcia jest przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności.
Jadłodzielnia w Słupsku powstała z inicjatywy Centrum Integracji Społecznej i stanęła na parkingu przy jego siedzibie, przy ul. Jaracza 9. Jedna z sieci handlujących materiałami budowlanymi przekazała płyty, z których pracownicy CIS z podopiecznymi wykonali kontener. Jest na kółkach, w środku ma półki na żywność i wyposażony jest w chłodnię do przechowywania wymagających tego produktów spożywczych.
Gotowy kontener na razie stoi pusty, ale to ma się zmienić już w poniedziałek.
Jak poinformowało PAP CIS w Słupsku, jadłodzielnia rozpocznie przyjmowanie i wydawanie żywności 15 stycznia. Czynna będzie od poniedziałku do piątku w godz. 7-15.
"W tej akcji nie chodzi o to, by darczyńcy kupowali produkty spożywcze, a o to, by dzielili się tymi, których już nie są w stanie zjeść. Chodzi o to, by uchronić żywność przed zmarnowaniem, wyrzuceniem do kosza tej dobrej, nadającej się jeszcze do spożycia" – wyjaśniła pracownica socjalna CIS Joanna Michalak.
Do jadłodzielni od poniedziałku można przynosić żywność, która nie straciła terminu ważności, jest oryginalnie zapakowana. Jeśli są to wyroby własne, jak np. ciasto czy zupa, to powinny być szczelnie zapakowane i zawierać opis z datą ich przygotowania. Produkty wymagające przechowywania w lodówce czy zamrażarce należy dostarczyć w przenośnej chłodni lub torbie termicznej.
Nie będą przyjmowane: surowe mięso, alkohol, tytoń, produkty z niepasteryzowanego mleka, produkty napoczęte ani potrawy z zawartością surowych jaj.
Jednocześnie CIS w regulaminie jadłodzielni zastrzega, że bierze odpowiedzialność jedynie za jej stan techniczny i czystość w obiekcie, ale już za jakość produktów – nie. "Bierzesz i dajesz na własną odpowiedzialność" – można przeczytać w regulaminie uruchamianej jadłodzielni.
Żywność przekazywana będzie bezpłatnie. Każdy, bez względu na sytuację materialną, będzie mógł się po nią zgłosić.
Jadłodzielnie uruchomione zostały już wcześniej w Krakowie, Wrocławiu, Bydgoszczy, Szczecinie, Warszawie.
Inga Domurat (PAP)