Podkomisja stała do spraw dobrostanu zwierząt gospodarskich i ochrony produkcji zwierzęcej w Polsce oraz zwalczania chorób zakaźnych zwierząt pod przewodnictwem pani posłanki Małgorzaty Tracz, w zeszłym miesiącu rozpatrzyła informacje Ministra Klimatu i Środowiska oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat oceny możliwości dalszego lokalizowania ferm przemysłowych w Polsce- informowała KRIR.
Wprowadzenia do dyskusji dokonał sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi pan Jacek Czerniak. Z przedstawionych przez resort rolnictwa danych wynika, że np. w przypadku wielkotowarowych ferm świńskich, czyli takich, które mają powyżej 2 000 stanowisk dla świń o wadze powyżej 30 kg lub 750 stanowisk dla macior, jest ich w kraju 322. Największa koncentracja wielkotowarowych ferm świń występuje w województwie mazowieckim (84) i wielkopolskim (66).
Według Głównego Lekarza Weterynarii, w odniesieniu do ferm wielkotowarowych utrzymujących świnie Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła w pierwszym półroczu 2024 r. 222 kontrole planowe oraz cztery kontrole sprawdzające, W 203 fermach, co oznacza, iż skontrolowano 63% ferm . Podczas kontroli przeprowadzonych w pierwszym półroczu 2024 r. nieprawidłowości stwierdzono w 21 fermach , co stanowi 10% skontrolowanych ferm . Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły identyfikacji i rejestracji zwierząt, dobrostanu zwierząt (między innymi, brak stałego dostępu do materiałów absorbujących, wymiary kojców niezgodne z odpowiednimi wymaganiami) oraz wymagań weterynaryjnych (między innymi, brak zabezpieczenia budynków, których utrzymywane są zwierzęta przed dostępem innych zwierząt, brak odpowiedniej czystości budynków, a także terenów wokół budynków).
W odpowiedzi na temat przyszłości ferm przemysłowych w Polsce silnie wybrzmiał głos rolników.
Wieś to teren produkcji rolniczej, wieś to teren mający na celu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego. Jeżeli ktoś decyduje się na zamieszkanie w okolicach poligonu to musi mieć świadomość, że będzie słyszał strzały. Jeżeli ktoś decyduje się na zamieszkanie w okolicach lotniska musi sobie zdawać sprawę z tego, że na głowami będą mu startowały i lądowały samoloty. Jeżeli ktoś decyduje się na zamieszkanie na terenach wiejskich musi zdawać sobie sprawę, że toczy się tam życie polegające na produkcji żywności. Produkcja żywności trwa tam 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku, bez ograniczeń czasowych podkreślił pan Jacek Zarzecki z Polskiej Platformy Zrównoważonej Wołowiny.
Do zarzutów pod adresem ferm drobiu odniosła się pani Marta Kędel Zastępca Dyrektora Generalnego Promocja i Administracja w Krajowej Radzie Drobiarstwa, która podkreśliła, że obecnie fermy to nowoczesne obiekty hodowlane funkcjonują zgodnie z najbardziej rygorystycznymi normami środowiskowymi, wynikającymi zarówno z przepisów unijnych, jak i krajowych. A każda inwestycja w tym sektorze jest poprzedzona badaniami oddziaływania na środowisko, zatwierdzanymi przez odpowiednie instytucje, co potwierdza ich bezpieczeństwo dla otoczenia. Współczesne kurniki są wyposażone w zaawansowane systemy zarządzania odpadami i emisjami, co minimalizuje ich wpływ na środowisko.
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródło: KRIR