Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęło się dziś święto polskich, regionalnych smaków. W dzisiejszym uroczystym otwarciu targów „Smaki Regionów” wziął udział sekretarz stanu Ryszard Bartosik. Uczestniczył on także w rozstrzygnięciu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz wręczył certyfikaty „Jakość Tradycja” – krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej.
Sekretarz stanu zwiedził również stoiska, gdzie próbował lokalnych specjałów i rozmawiał z wystawcami. Na targach „Smaki Regionów” swoje lokalne produkty prezentują od wczoraj wystawcy ze wszystkich niemal regionów kraju.
Uznanie dla polskich rolników i producentów żywności
– Dzisiejsze wydarzenie nie odbyłoby się, gdyby nie codzienna, ciężka praca naszych rolników i przetwórców – podkreślił w swoim przemówieniu podczas otwarcia targów wiceminister Bartosik.
Sekretarz stanu zauważył także, że dzięki targom „Smaki Regionów” jest promowana polska, dobra żywność lokalna oraz jest upowszechniane nasze dziedzictwo kulturowe.
– Życzę, żeby te targi przyczyniły się do rozwoju waszych firm i gospodarstw – powiedział wiceminister Bartosik, zwracając się do wystawców.
Sekretarz stanu wskazał również na doskonałe wyniki eksportu polskich produktów rolno-spożywczych.
– Nasza polska żywność ma swoją markę. Nasi rolnicy i producenci to profesjonaliści, m.in. dlatego polska żywność jest tak dobra, być może nawet najlepsza na świecie – powiedział wiceszef resortu rolnictwa.
Wiceminister Bartosik podkreślił jednocześnie, że to niełatwy czas, gdy zmagamy się z wieloma kryzysami, dotykającymi również naszych rolników i przetwórców, którzy odczuwają m.in. wzrost kosztów produkcji żywności.
– Jako Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi staramy się zmniejszać wpływ tych niekorzystnych czynników na ich pracę – dodał sekretarz stanu.
Nagrody dla produktów i cechów rzemieślniczych
Uroczyste otwarcie targów było też okazją do wręczenia nagród i wyróżnień. Medale Targów „Smaki Regionów” otrzymali producenci zwycięskich wyrobów z poszczególnych województw.
Wśród nagrodzonych produktów znalazły się m.in. wędzonka miłomłyńska, miód spadziowy z Beskidu Wyspowego czy powidła agrestowe. Zostały także wręczone Złote Odznaki dla Rozwoju Rzemiosła przedstawicielom zwycięskich cechów rzemieślniczych.
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – nagrody i certyfikaty
Sekretarz stanu Ryszard Bartosik wziął także udział w uroczystym rozstrzygnięciu XXI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Lokalnego i Regionalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego, a jednym z patronów – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
– Bardzo się cieszę, że mogę uczestniczyć w podsumowaniu konkursu, nagradzającego producentów polskich regionalnych produktów. Dziękuję uczestnikom oraz organizatorom za promowanie dziedzictwa kulinarnego i kulturowego polskiej wsi. To przejaw patriotyzmu. Dzięki wam naszą żywność doceniają konsumenci na całym świecie – powiedział wiceminister Ryszard Bartosik.
Sekretarz stanu podkreślił także rolę Kół Gospodyń Wiejskich. Wyraził zadowolenie i wdzięczność za ich, wzmożoną w ostatnich latach m.in. dzięki wsparciu państwa, działalność.
– To, co robicie, jest bezcenne. Jesteśmy wam bardzo wdzięczni za waszą aktywność w dziedzinie upowszechniania dziedzictwa kulinarnego i kulturalnego Polski – powiedział wiceminister, zwracając się do członkiń i członków KGW.
– Dziękuję wszystkim uczestnikom konkursu za waszą ciężką, codzienną pracę dla wspólnego dobra – powiedział sekretarz stanu na koniec swojego przemówienia, poprzedzającego wręczenie nagród laureatom.
Z rąk wiceministra Bartosika producenci otrzymali certyfikaty „Jakość Tradycja” – krajowego systemu jakości dla żywności tradycyjnej. Otrzymały je m.in. olej rzepakowy tłoczony na zimno czy rozmaite przetwory mleczne i wyroby mięsne.
Zostały dziś także wręczone nagrody:
Perły Kulinarne – za najlepsze dania (dla Kół Gospodyń i Wiejskich) oraz za najlepsze produkty regionalne i tradycyjne (dla producentów regionalnej żywności) z poszczególnych województw;
Klucze do Polskiej Spiżarni – dla osób lub organizacji i instytucji szczególnie zasłużonych dla ochrony dziedzictwa kulinarnego i rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych.
Specjałów nagrodzonych Perłami Kulinarnymi – wyrobów producentów i dań Kół Gospodyń Wiejskich (np. wędlin, pieczywa, najróżniejszych serów, zup, dań obiadowych, produktów rybnych, ogórków kiszonych, przetworów owocowych i warzywnych, przekąsek, miodów, słodyczy, ciast i lodów) – można było skosztować podczas degustacji.
Cele konkursu to promocja produktów i dań regionalnych, zachęcanie rolników i właścicieli firm do korzystania z polskiego dziedzictwa kulinarnego oraz przygotowanie ich do uczestniczenia w unijnych systemach jakości.
źródło: MRiRW