Chiny osiągnęły rekordowo wysoki poziom importu wieprzowiny w marcu, kupując od swoich dostawców 460 000 ton tego mięsa. Według danych opublikowanych przez chińską administrację celną, dostawy przychodzące wzrosły o 16% w porównaniu z rokiem poprzednim, zwiększając również całkowity import mięsa do rekordowego poziomu. Według danych import wieprzowiny w pierwszym kwartale zwiększył się o 22% do 1,16 mln ton.
Według National Bureau of Statistics, pod koniec marca pogłowie trzody chlewnej w kraju wynosiło 415,95 mln sztuk, czyli o około 30% więcej niż rok wcześniej. Dla porównania na koniec I kwartału 2017 stado wynosiło 411 mln sztuk świń, co wskazuje, że liczba powróciła do poziomu sprzed wybuchu ASF w 2018 r.
Eksperci mają wątpliwości w kwestii rzetelności danych przekazanych przez Krajowe Biuro Statystyczne. Według Pan Chenjun, starszego analityka ds. Zwierząt gospodarskich w Rabobank, pogłowie trzody chlewnej w tym kraju skurczyło się aż o 30% w sezonie zimowym z powodu kilku chorób, które dotknęły ten sektor.
Ostra fala afrykańskiego pomoru świń w ostatnich miesiącach zmiotła co najmniej 20% stada hodowlanego w północnych Chinach. Przewidywany jest równie wysoki import w maju, ponieważ handlowcy przewidują odbicie krajowych cen wieprzowiny.
polsus.pl