Polacy spożywają coraz więcej mięsa wieprzowego, za to mniej drobiowego i wołowego - wynika z badań Głównego Urzędu Statystycznego.
Jak policzył GUS Polak w ubiegłym roku spożył 27,1 kg mięsa drobiowego wobec 28,2 kg rok wcześniej. Spożycie mięsa wołowego wyniosło 1,2 kg wobec 1,6 kg w 2014 roku.
Polacy zrekompensowali sobie mniejsze spożycie drobiu i wołowiny zwiększoną konsumpcją mięsa wieprzowego, którego spożycie wyniosło 41,4 kg wobec 39,1 kg w roku poprzednim.
"Biorąc pod uwagę zmiany strukturalne popytu na mięso w Polsce (rosnący popyt na białe mięso kosztem czerwonego mięsa) oraz obserwowany w ostatnich miesiącach silny wzrost cen skupu żywca wieprzowego można oczekiwać, że odnotowany w 2015 r. spadek konsumpcji drobiu był przejściowy. W efekcie oczekujemy, że w kolejnych latach udział drobiu w strukturze spożycia mięsa w Polsce będzie się zwiększał kosztem wieprzowiny oraz wołowiny" - komentują ekonomiści Credit Agricole.
(PAP)