– Cukrownictwo to historycznie jeden z najważniejszych elementów naszej kultury rolnej – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty w Izbie Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrowej, która znajduje się w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Minister podziękował za inicjatywę utworzenia Izby Pamięci Cukrownictwa na terenie pierwszej na ziemiach polskich cukrowni buraczanej „Częstocice”.
– Gratuluję wszystkim plantatorom buraka cukrowego i pracownikom przemysłu cukrowniczego tych pięknych tradycji i życzę, by historia dzisiaj przez nas pisana była dumnie prezentowana przyszłym pokoleniom – powiedział szef resortu rolnictwa.
Minister mówił o tym, że przemysł cukrowniczy i uprawa buraka wpisane są również w historię jego życia.
– W gospodarstwie rodzinnym ojca buraki cukrowe uprawiało się od pokoleń. Przeszedłem w tej branży całą drogę rozwoju. Doskonale pamiętam czasy, kiedy plantacje pieliliśmy ręcznie, a ojciec uczył mnie przecinki, przerywki, okrążki, ogławiania, czy posługiwania się hebrem – wspominał Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że cieszy go to, że Krajowa Spółka Cukrowa otworzyła Izbę Pamięci Cukrownictwa, której celem jest upowszechnianie historii cukrownictwa w Polsce.
Na spotkaniu Krajową Spółkę Cukrową reprezentował prezes Krzysztof Kowa oraz członkowie Zarządu: Zdzisław Salus, Janusz Stachowiak, Tomasz Olenderek. W spotkaniu udział brali także: wicewojewoda świętokrzyski Bartłomiej Dorywalski, posłowie Krzysztof Lipiec i Andrzej Kryj, senator Jarosław Rusiecki oraz zastępca Prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego Dominik Smoliński.
Cukrownia „Częstocice” była jedną z pierwszych cukrowni w Królestwie Polskim. Wybudowana została w 1839 r. przez hr. Henryka Łubieńskiego w Częstocicach, koło Ostrowca Świętokrzyskiego. W latach 1843-1857 stanowiła własność Banku Polskiego,
od 1882 r. należała do towarzystwa akcyjnego. W 1862 r. została zmodernizowana,
a w 1874 r. przeszła na nowoczesny wówczas system dyfuzyjny. W kampanii cukrowniczej 1862/1863 wyprodukowała 983 ton cukru, w latach 1911-1914 średnio ok. 6 tys. ton cukru, w okresie międzywojennym przeciętnie ok. 3 tys. ton. Po II wojnie światowej cukrownia „Częstocice” kontynuowała produkcję, po czym w reformie nacjonalizacji przemysłu została upaństwowiona. W 2006 r. cukrownia „Częstocice”, jako oddział w strukturach Krajowej Spółki Cukrowej S.A., została wyłączona z produkcji cukru.
MRiRW