MERCOSUR1
TSW_XV_2025

W Izbie Pamięci Cukrownictwa

4 marca 2019
W Izbie Pamięci Cukrownictwa
MRiRW

– Cukrownictwo to historycznie jeden z najważniejszych elementów naszej kultury rolnej – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty w Izbie Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrowej, która znajduje się w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Minister podziękował za inicjatywę utworzenia Izby Pamięci Cukrownictwa na terenie pierwszej na ziemiach polskich cukrowni buraczanej „Częstocice”.

– Gratuluję wszystkim plantatorom buraka cukrowego i pracownikom przemysłu cukrowniczego tych pięknych tradycji i życzę, by historia dzisiaj przez nas pisana była dumnie prezentowana przyszłym pokoleniom – powiedział szef resortu rolnictwa.

Minister mówił o tym, że przemysł cukrowniczy i uprawa buraka wpisane są również w historię jego życia.

– W gospodarstwie rodzinnym ojca buraki cukrowe uprawiało się od pokoleń. Przeszedłem w tej branży całą drogę rozwoju. Doskonale pamiętam czasy, kiedy plantacje pieliliśmy ręcznie, a ojciec uczył mnie przecinki, przerywki, okrążki, ogławiania, czy posługiwania się hebrem – wspominał Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że cieszy go to, że Krajowa Spółka Cukrowa otworzyła Izbę Pamięci Cukrownictwa, której celem jest upowszechnianie historii cukrownictwa w Polsce.

Na spotkaniu Krajową Spółkę Cukrową reprezentował prezes Krzysztof Kowa oraz członkowie Zarządu: Zdzisław Salus, Janusz Stachowiak, Tomasz Olenderek. W spotkaniu udział brali także: wicewojewoda świętokrzyski Bartłomiej Dorywalski, posłowie Krzysztof Lipiec i Andrzej Kryj, senator Jarosław Rusiecki oraz zastępca Prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego Dominik Smoliński.

Cukrownia „Częstocice” była jedną z pierwszych cukrowni w Królestwie Polskim. Wybudowana została w 1839 r. przez hr. Henryka Łubieńskiego w Częstocicach, koło Ostrowca Świętokrzyskiego. W latach 1843-1857 stanowiła własność Banku Polskiego,
od 1882 r. należała do towarzystwa akcyjnego. W 1862 r. została zmodernizowana,
a w 1874 r. przeszła na nowoczesny wówczas system dyfuzyjny. W kampanii cukrowniczej 1862/1863 wyprodukowała 983 ton cukru, w latach 1911-1914 średnio ok. 6 tys. ton cukru, w okresie międzywojennym przeciętnie ok. 3 tys. ton. Po II wojnie światowej cukrownia „Częstocice” kontynuowała produkcję, po czym w reformie nacjonalizacji przemysłu została upaństwowiona. W 2006 r. cukrownia „Częstocice”, jako oddział w strukturach Krajowej Spółki Cukrowej S.A., została wyłączona z produkcji cukru.



MRiRW


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę