Prognoza Post’s na 2025 r. dotycząca produkcji i konsumpcji mięsa z kurczaków w Chinach nieznacznie wzrosła w porównaniu z 2024 r. Post’s prognozuje, że import kurczaków spadnie w 2025 r. ze względu na zwiększoną produkcję krajową i ograniczenia w głównych krajach dostarczających. Chociaż wymogi sanitarne i zoosanitarne ograniczające dostęp do rynku Chin, popyt w handlu na amerykańskie łapki z kurczaka, zwłaszcza te dużych rozmiarów, utrzymuje się.
Produkcja:
Post prognozuje, że produkcja mięsa z kurczaka w 2025 r. będzie nadal umiarkowanie rosła rok do roku. Wzrost będzie pochodził głównie z białych brojlerów, ponieważ producenci reagują na czynniki popytu, a mięso brojlerów będzie substytutem innych białek zwierzęcych. Przewiduje się, że produkcja brojlerów żółtych utrzyma się na podobnym, ale nieco niższym poziomie szacunków z 2024 r.
Konsumpcja:
Post prognozuje, że konsumpcja kurczaków wzrośnie w 2025 r. ze względu na zmiany w diecie. Biorąc pod uwagę trudności gospodarcze i spodziewane wyższe ceny wieprzowiny w 2025 r., Post prognozuje, że niektórzy konsumenci przestawią się z droższej wieprzowiny na tańszego kurczaka ze względu na popyt na białko zwierzęce.
Handel:
Post prognozuje, że import kurczaków spadnie w 2025 r. ze względu na oczekiwany wzrost produkcji krajowej oraz ograniczenia lub zawieszenia, z którymi borykają się główne kraje dostarczające. Przewiduje się, że eksport kurczaków wzrośnie w 2025 r., ponieważ chińskie mięso drobiowe pozostaje konkurencyjnym cenowo białkiem na rynkach zagranicznych
Produkcja kurczaków będzie rosła umiarkowanie.
Post prognozuje, że produkcja mięsa z kurczaka w 2025 r. będzie rosła w szybszym tempie niż w 2024 r. Wzrost ten będzie wynikał głównie z reakcji przemysłu na sygnały rynkowe, ponieważ producenci zwiększają produkcję białych brojlerów i oferują je jako białko o bardziej konkurencyjnej cenie w stosunku do wieprzowiny. Przewiduje się, że produkcja żółtych brojlerów utrzyma się na podobnym poziomie do szacunków z 2024 r.
Produkcja białych brojlerów wzrośnie po spadkach produkcji wieprzowiny.
Ponieważ biały kurczak brojler jest często dobrym substytutem wieprzowiny, producenci prawdopodobnie będą stopniowo podnosić ceny białych brojlerów, ponieważ ceny wieprzowiny wzrosły w ostatnich miesiącach. Wraz ze wzrostem cen brojlerów niektórzy producenci brojlerów białych mogą zwiększać wydajność dzięki nowym obiektom lub inaczej zarządzać operacjami, aby zwiększyć wykorzystanie istniejących mocy produkcyjnych. Ceny kurczaków w pierwszej połowie 2024 r. pozostały na niezmienionym poziomie, ponieważ nie nastąpiła znacząca zmiana popytu. Jednak w czerwcu 2024 r., w związku z rosnącymi cenami wieprzowiny, ceny kurczaków zaczęły rosnąć.
Producenci, którzy mają w planach zwiększenie produkcji, to głównie duże, pionowo zintegrowane firmy.
W 2024 r. uruchomiono część rozbudowy, a w 2025 i 2026 r. planowane jest oddanie do użytku kolejnych obiektów. Operacje te są zwykle częścią pionowo zintegrowanej działalności, która obejmuje hodowlę, ubój i przetwórstwo brojlerów. Luka w imporcie genetyki wypełniona przez rasy krajowe Źródła branżowe wskazują, że średni inwentarz zwierząt pierwotnych2 w pierwszej połowie 2024 r. jest wyższy niż w tym samym okresie 2023 r. Post spodziewa się, że wyższe zapasy stada dziadków w 2024 r. umożliwią wyższą produkcję białych kurczaków brojlerów w 2025 r
Chińska produkcja komercyjnych białych kurczaków brojlerów częściowo zależy od importowanej genetyki, podczas gdy genetyka produkowana w kraju zwiększyła udział w rynku.
Od 2022 roku kilka głównych genetyk drobiu kraje wywozu, w tym Stany Zjednoczone, powiadomiły ChRL o wykryciu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI).
Następnie ChRL nałożyła na tych dostawców kontrole importu genetycznego. W pierwszej połowie 2024 r., mimo że import genetyki drobiu został wznowiony z niektórych krajów, w kilku stanach USA nadal obowiązują ograniczenia importowe dotyczące genetyki ptaków związane z grypą ptaków. Ze względu na ograniczenia sanitarne i zoosanitarne dotyczące importowanej genetyki, producenci białych brojlerów zwiększyli wykorzystanie genetyki wyprodukowanej w kraju.
Zgodnie z sygnałami branżowymi i rynkowymi wydaje się, że w 2024 r. dostępna była większa liczba stad dziadków, a genetyka produkowana w kraju zwiększyła swój udział w rynku.
Genetyka produkowana w kraju ma niższą cenę jednostkową w porównaniu z genetyką importowaną. Co ważniejsze, poprawia się wydajność produkcji genetyki produkowanej w kraju. Według doniesień medialnych, w 2019 roku krajowa firma opracowała produkowaną w kraju linię genetyczną o nazwie "SZ 901". W 2023 roku firma ta wprowadziła ulepszoną linię "SZ 901 Plus", która ma lepszy współczynnik wykorzystania paszy.
MARA zgłasza wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI) u dzikiego ptactwa.
W pierwszej połowie 2024 r. MARA zgłosiła kilka przypadków HPAI u dzikiego ptactwa. Post nie otrzymał żadnych doniesień o przypadkach wysoce zjadliwej grypy ptaków w komercyjnych hodowlach brojlerów. Producenci brojlerów z ChRL szczepią jednak stada przeciwko wysoce zjadliwej grypie ptaków.
Spadek produkcji brojlerów żółtych osiąga dno.
Post prognozuje, że produkcja brojlerów żółtych w 2025 r. będzie zbliżać się do końca spadku i będzie stosunkowo stabilna. Wcześniej na rynku dominowały brojlery żółte, a stada były utrzymywane w oparciu o genetykę domową. Ze względu na zamknięcie rynku żywego drobiu– głównej platformy rynkowej sprzedaży brojlerów żółtych – produkcja brojlerów żółtych spada od 2019 r., a w 2023 r. stanowiła mniej niż 30 procent rynku.
Według źródeł branżowych produkcja żółtych brojlerów nadal spadała w pierwszej połowie 2024 roku.
Chociaż niektórzy duzi producenci zwiększyli produkcję, większa liczba producentów obniżyła produkcję lub wycofała się z rynku. Niższe wolumeny produkcji spowodowały wzrost cen brojlerów żółtych w pierwszej połowie 2024 roku. Ze względu na wyższe ceny brojlerów żółtych i niższe koszty paszy w 2024 r. działalność gospodarcza zasadniczo stała się rentowna. W Chinach istnieją trzy duże, notowane na giełdzie firmy zajmujące się hodowlą żółtych brojlerów.
Zgodnie z ich półrocznymi raportami finansowymi za 2024 rok, wszystkie trzy są rentowne, a jedna odnotowała prawie 200-procentowy wzrost zysku rok do roku. Trzy duże przedsiębiorstwa kontynuowały zwiększanie produkcji, podczas gdy mali i średni producenci brojlerów żółtych wycofali się z rynku. Całkowity udział w rynku trzech producentów oszacowano na 50 procent w 2023 roku, a Post prognozuje, że ogólna produkcja trzech producentów będzie nadal rosła w 2025 roku. W drugiej połowie 2024 roku przypada więcej świąt i okresów wzmożonej konsumpcji.
Przy założeniu, że nie dojdzie do wybuchów epidemii lub szoków związanych z cenami paszy lub dużymi nakładami inwestycyjnymi, spółki powinny pozostać rentowne do 2024 r. i będą nadal zdobywać udział w rynku.
Zgodnie z prognozami, wzrost produkcji w działalności komercyjnej zostanie zniwelowany przez kurczące się wolumeny produkcji wielu mniejszych producentów, co spowoduje zniwelowanie spadku całkowitej produkcji brojlerów żółtych w 2025 r. Wydaje się, że mniejsi producenci mają niższą wydajność produkcji i wyższe koszty oraz pewne wyzwania związane ze spełnieniem przepisów dotyczących ochrony środowiska. Ponadto wiele mniejszych firm miało podobno przedłużone straty w 2023 r. i mniej dostępnego dla nich finansowania, aby przetrwać trudne warunki rynkowe.
Szacunki produkcji w 2024 r. przewidują zyski rok do roku.
Post zwiększył swoje szacunki dotyczące produkcji kurczaków w 2024 r., przede wszystkim na podstawie zdolności przemysłu do utrzymania wielkości produkcji przy użyciu genetyki krajowej, ponieważ wielu zagranicznych dostawców genetyki stanęło w obliczu ograniczeń dotyczących środków kontroli zoosanitarnej. Ogólnie rzecz biorąc, ceny białych brojlerów spadły w ciągu pierwszych 5 miesięcy 2024 r., ale zaczęły odbijać się od połowy maja. Chociaż ChRL nie publikuje oficjalnych danych dotyczących produkcji brojlerów, a jedynie dane dotyczące produkcji, Narodowe Biuro Statystyczne (NBS) poinformowało, że produkcja drobiu wzrosła o 5,7 procent w pierwszej połowie 2024 roku. Chińskie Stowarzyszenie Przemysłu Paszowego poinformowało, że produkcja paszy dla brojlerów wzrosła o 0,5 procent w pierwszej połowie 2024 roku.
Wyższa konsumpcja wynikająca ze zmian w dietach
Post prognozuje, że spożycie kurczaków wzrośnie w 2025 r. ze względu na zmiany w kierunku zdrowszej diety. Wieprzowina pozostaje podstawą, ale konsumenci są coraz bardziej narażeni na inne źródła białka zwierzęcego, takie jak wołowina, drób i owoce morza – z których wiele jest postrzeganych jako zdrowsze. W ciągu ostatnich 14 lat spożycie kurczaków i wieprzowiny znajduje się na ogół w odwrotnych trendach i pod pewnymi względami stanowią substytuty. Biorąc pod uwagę trudności gospodarcze i spodziewane wyższe ceny wieprzowiny w 2025 r., Post prognozuje, że więcej konsumentów przestawi się na tańsze kurczaki, jednak całkowite spożycie mięsa/białka zwierzęcego może być niższe, co ograniczy ogólny efekt substytucji.
Konsumpcja białych brojlerów będzie rosła dla przetworzonej żywności.
Spożycie białych brojlerów będzie rosło wraz z rosnącym wolumenem ukierunkowanym na produkcję wstępnie przygotowanej żywności . Biały kurczak brojler jest głównym składnikiem wstępnie przygotowanych posiłków ze względu na niski koszt i zdolność adaptacji smaku, co staje się coraz ważniejsze. Konsumenci o średnich i niskich dochodach mają tendencję do przenoszenia się do restauracji z niższej półki, takich jak restauracje typu fast-food i restauracje sieciowe z niższej półki. Restauracje typu fast-food i restauracje sieciowe z niższej półki zwykle używają wstępnie przygotowanych potraw, aby przyspieszyć obsługę i zapewnić jednolity smak tej samej marki. Z podobnych powodów wiele tańszych restauracji internetowych na wynos również korzysta z gotowych potraw, aby zagwarantować dostawę na czas.
Zdając sobie sprawę z tego trendu, coraz więcej dużych przetwórców kurczaków tworzy linie produkcyjne lub planuje zainstalować linie produkcyjne do produkcji wstępnie przygotowanej żywności, której głównym składnikiem jest kurczak.
Kolejnym pojawiającym się trendem jest gotowy do spożycia kurczak dla konsumentów dbających o kondycję. Sektor ten jest obecnie niewielki, ale szybko się rozwija wraz z rosnącą populacją fitness. Kurczak biały brojler jest często używany w tego rodzaju produktach, ponieważ jest tańszy i zawiera mniej tłuszczu niż żółty kurczak brojler.
W kilku zastosowaniach biała pierś z kurczaka brojlera może być ugotowana i gotowa do spożycia lub gotowa do podgrzania jako pakowany próżniowo produkt handlowy, który konsument może jeść bezpośrednio lub rozdrobnić w celu umieszczenia na sałatkach, kanapkach lub spożywać bezpośrednio z innymi towarami.
Z wyjątkiem dwóch wyżej wymienionych podsektorów, Post nie spodziewa się, że konsumpcja białych brojlerów w pozostałych biznesach HRI, stołówkach lub restauracjach w domu znacznie wzrośnie w 2025 roku.
Konsumpcja żółtych kurczaków brojlerów pozostanie na niezmienionym poziomie
Konsumpcja żółtych brojlerów będzie nadal wspierana przez konsumentów w południowej części Chin, takich jak prowincja Guangdong i region autonomiczny Guangxi Zhuang. Żółte brojlery kurczące, jeśli nie są sprzedawane żywe, są zwykle sprzedawane świeże/schłodzone z krótkim terminem przydatności do spożycia (patrz zdjęcie 1). Południowe Chiny są również głównym obszarem produkcji żółtego kurczaka. Konsumenci na północy są na ogół przyzwyczajeni do spożywania białych kurczaków brojlerów.
Konsumenci w południowych Chinach generalnie wolą żółtego kurczaka brojlera ze względu na jego postrzegany szczególny smak i korzyści odżywcze w porównaniu z białym kurczakiem. Ponieważ żółty kurczak jest często sprzedawany na tuszę, trwa to dłużej Przygotuj i ugotuj niż białe brojlery. Wśród młodych ludzi, w tym młodych ludzi w południowych Chinach, obserwuje się tendencję do przechodzenia z żółtego kurczaka na białego kurczaka brojlera ze względu na wygodę. Konsumpcja żółtych brojlerów będzie nadal cierpieć z powodu zamknięcia rynków żywego drobiu, ponieważ konsumenci wolą kupować żywe lub właśnie ubite żółte brojlery. Jak wspomniano w sekcji dotyczącej produkcji, produkcja żółtych kurcząt brojlerów nadal spada, ale podaż i popyt osiągają równowagę, gdy spadek produkcji osiąga dno.
Prognozy wskazują, że konsumpcja żółtych kurczaków w 2025 r. będzie na podobnym poziomie jak w 2024 r. Post zrewidował w dół szacunki konsumpcji kurczaków w 2024 r. ze względu na spowolnienie na rynku. Źródła branżowe wskazywały w pierwszej połowie 2024 r., że zapasy kurczaków w ubojniach były na wysokim poziomie ze względu na zmniejszony popyt w sektorach HRI i detalicznym.
Import
Import kurczaków spadnie ze względu na wyższą produkcję krajową Post prognozuje, że import kurczaków spadnie w 2025 r. ze względu na zwiększoną produkcję krajową (zob. wykres 6). Import białych kurcząt brojlerów pozostaje niewielką częścią całkowitej krajowej podaży mięsa białych brojlerów i jest wrażliwy na ceny
Prognozy, że wielkość importu kurczaków spadnie w 2025 roku. Ceny kurczaków importowanych są na ogół niższe niż kurczaków produkowanych w kraju (zob. wykres 3 i 7), ale obecne ograniczenia polityczne ograniczające import ograniczą ilości. Chociaż niektórzy konsumenci podobno wolą pomysł świeżego/schłodzonego kurczaka, który jest produkowany w kraju, trudności gospodarcze przesuwają preferencje niektórych konsumentów w kierunku tańszego, mrożonego, importowanego kurczaka. Ponadto niektóre rodzaje mięsa, takie jak skrzydełka z kurczaka i łapki z kurczaka11, pozostają popularne, a gdy dostawy krajowe nie są wystarczające, import pozostanie silny.
Kontrola chorób zwierzęcych w krajach dostarczających ogranicza import Oprócz zwiększonej produkcji krajowej, import boryka się z problemami, ponieważ kontrole sanitarne i zoosanitarne ograniczają dostawy, ponieważ główni producenci walczą z problemami chorób ptaków. Chiny nałożyły również środki zaradcze w handlu, które tworzą bariery celne dla niektórych dostawców. Przywóz produktów z kurczaka pochodzi głównie z Brazylii i Stanów Zjednoczonych (zob. wykres 8). Okres wdrażania ceł antydumpingowych12 na produkty z brojlerów białopiórych przywożonych z Brazylii upłynął w lutym 2024 r. i od tego czasu produkty stały się bardziej konkurencyjne cenowo. Jednak rząd brazylijski sam zawiesił eksport drobiu do ChRL po wykryciu rzekomego pomoru drobiu w lipcu 2024 r. GACC i MARA wspólnie opublikowały komunikat, że od 2 sierpnia 2024 r. obowiązuje zakaz importu drobiu i produktów pokrewnych bezpośrednio lub pośrednio z Rio Grande do Sul w Brazylii.
Na dzień 7 sierpnia 2024 r. ani Brazylia, ani Chiny nie zgłosiły planu wznowienia handlu drobiem.
Szacunki
Post dotyczące importu w 2024 r. i prognoza importu w 2025 r. opierają się na zawieszeniu Brazylii, które obecnie nadal obowiązuje. Jeśli Brazylia zakończy swoje samozawieszenie, a ChRL ogłosi zmianę w celu ograniczenia importu drobiu z innych miejsc w Brazylii niż Rio Grande do Sul, Post spodziewa się, że import może wzrosnąć. Od sierpnia 2024 r. ograniczenia związane z wysoce zjadliwą grypą ptaków ChRL nadal obowiązują w odniesieniu do amerykańskiego mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego i żywego drobiu w kilkudziesięciu stanach USA.
ChRL zasadniczo zakazuje przywozu drobiu z zakładów znajdujących się na obszarach położonych na obszarach lub pochodzących z ptaków przetwarzanych lub poddanych ubojowi na obszarach, na których wykryto wysoce zjadliwą grypę ptaków.
Jednak drób poddany obróbce cieplnej z zakładów amerykańskich na obszarach, na których wykryto wysoce zjadliwą grypę ptaków, jest dozwolony zgodnie z warunkami wynegocjowanymi między odpowiednikami USDA i ChRL. To powiedziawszy, pojawiły się trudności z zarejestrowaniem nowych zakładów w GACC w celu eksportu drobiu poddanego obróbce cieplnej z tych obszarów. Eksporterzy mięsa drobiowego i produktów drobiowych powinni sprawdzić status kwalifikujących się i niekwalifikujących się produktów w Bibliotece Eksportowej USDA FSIS przed wysyłką do Chin.
Od sierpnia 2024 r. ChRL utrzymuje ograniczenia związane z wysoce zjadliwą grypą ptaków w odniesieniu do mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z Argentyny, Turcji i Chile.Te trzy kraje odpowiadały za około 8 procent udziału w rynku w 2022 roku, ale do czerwca 2024 roku spadł on do 0 procent.
Pod koniec 2023 r. i do lipca 2024 r. ChRL zniosła ograniczenia związane z wysoce zjadliwą grypą ptaków dotyczące mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego z kilku krajów, w tym z Finlandii i Azerbejdżanu w grudniu 2023 r., Kazachstanu w lutym 2024 r., Ukrainy w kwietniu 2024 r., Hiszpanii w maju 2024 r., Francji14 i Polski w czerwcu 2024 r. oraz Belgii w lipcu 2024 r.
Spośród tych krajów tylko Polska i Francja mają jakiś odnotowany eksport lub historię eksportu do Chin.
Import w 2024 r.
Zrewidowany dolny post zrewidował swoje szacunki importu na 2024 r. w dół do 450 000 MT, czyli o 100 000 MT mniej niż oficjalne szacunki USDA z powodu zawieszenia eksportu Brazylii od lipca 2024 r. Ponadto źródła handlowe donoszą, że dostawy krajowe są obfite. Biorąc pod uwagę trendy, import w pierwszej połowie roku był znacznie niższy rok do roku, a Post przewiduje, że niższy import spowodowany ograniczeniami nałożonymi na główne kraje dostarczające utrzyma się. Ze względu na ograniczenia związane z wysoce zjadliwą grypą ptaków i wyższe ceny przywóz ze Stanów Zjednoczonych nie tylko pod względem wielkości, ale także udziału w rynku, znacznie się skurczył.
Eksport
Popyt krajowy ogranicza eksport Post prognozuje, że eksport kurczaków wzrośnie w 2025 r. (zob. wykres 9). Mięso drobiowe z ChRL ma pewne zalety na rynkach eksportowych. Ponieważ niektóre z kluczowych chińskich rynków eksportowych mięsa drobiowego nadal borykają się z trudnościami gospodarczymi, handlowcy spodziewają się, że drób pozostanie konkurencyjnym cenowo białkiem, które chińskie firmy mogą eksportować. Ponadto handlowcy uważają, że ChRL może również poszukiwać innych kierunków eksportu w celu ekspansji i stworzenia nowych rynków dla przetworzonych i mrożonych produktów z kurczaka. W związku z tym producenci mięsa drobiowego z ChRL mogą mieć większe dostawy eksportowe lub produkty po konkurencyjnych cenach, które mogą być w stanie wejść na rynki zagraniczne.
Producenci białych brojlerów przenieśli część swojej uwagi na rynki zagraniczne, gdy produkcja krajowa zaczęła rosnąć, podczas gdy popyt krajowy utknął w martwym punkcie. W pierwszej połowie 2024 roku wielkość eksportu kurczaków wzrosła o prawie 38 procent, osiągając rekordowy poziom od 10 lat. Wzrósł zarówno eksport kurczaka mrożonego, jak i kurczaka przetworzonego. Największy wzrost odnotowano w przypadku mrożonego kurczaka: na przykład eksport mrożonych kawałków kurczaka wzrósł prawie dwukrotnie; Mrożone skrzydła w środkowej części stawów wzrosły o 143 procent, a prawie wszystkie kierunki eksportowe odnotowały pewien wzrost. Wśród chińskich kierunków eksportowych, Rosja i Japonia były najszybciej rozwijającymi się kierunkami w 2024 roku
Japonia pozostaje największym kierunkiem eksportu mięsa drobiowego do Chin.
Chiny eksportują do Japonii głównie przetworzone produkty z kurczaka. Niektórzy przetwórcy kurczaków wskazują, że wyższy eksport do Japonii może wynikać z kłopotów gospodarczych Japonii, ponieważ Japonia jest poza tym uważana za dojrzały rynek konsumpcji kurczaków. Niektórzy chińscy eksporterzy wskazują, że chociaż wielkość ich eksportu do Japonii znacznie wzrosła, ich marże się skurczyły. Wielkość wywozu produktów o niższej wartości wzrosła, podczas gdy wielkość wywozu produktów z kurczaka o wyższej wartości, takich jak yakitori z kurczaka, spadła. Wcześniej Chiny eksportowały większe ilości większych opakowań przetworzonego kurczaka dystrybuowanych w japońskich sklepach spożywczych. Ostatnio popularność zyskały mniejsze, pojedyncze, pakowane próżniowo opakowania przetworzonego kurczaka, a chiński eksport tych produktów jest uważany za wygodny i higieniczny. Post spodziewa się, że te trendy eksportowe utrzymają się do 2025 roku.
W pierwszej połowie 2024 r. Rosja stała się trzecim co do wielkości kierunkiem eksportu kurczaków do Chin, przy minimalnych ilościach w poprzednich latach.
Relacje handlowe między ChRL a Rosją nadal się rozwijają, ponieważ utrzymują się ograniczenia dostaw w Rosji. Według doniesień prasowych z okręgu celnego Harbin w północno-wschodnich Chinach, Rosja ustaliła cło importowe na mrożony drób na zerowy poziom na rok kalendarzowy 2024, ponieważ władze rosyjskie starały się ustabilizować dostawy na rynku krajowym.
Chiny są dużym krajem konsumującym łapy kurczaka.
Dostawy łap kurczaków produkowane w kraju nie są wystarczające na rynek krajowy. Post szacuje, że około połowa podaży łap kurczaków opiera się na imporcie. Ponieważ żółte brojlery są często sprzedawane jako całe kurczaki (tj. z łapami) na rynku detalicznym, łapy kurczaków produkowane w kraju pochodzą w dużej mierze od białych brojlerów.
Import łap kurczaka do Chin pochodzi głównie z Brazylii, Stanów Zjednoczonych i Rosji. 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 1000 MT 01/2023 - 06/2023 01/2024 - 06/2024 W pierwszej połowie 2024 r., mimo że krajowa podaż łap kurczaka nieznacznie wzrosła, import łap kurczaków spadł o ponad 25 procent.
Niedobór dostaw jest w dużej mierze przypisywany ograniczeniom sanitarnym w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków nałożonym na przedsiębiorstwa ze Stanów Zjednoczonych, co doprowadziło do niższego udziału w rynku produktów pochodzenia amerykańskiego. Inni dostawcy, w tym Brazylia i Rosja, zwiększyli udział w rynku w tym okresie.
Przy ogólnej ograniczonej podaży i utrzymującym się popycie, ceny detaliczne łap kurczaków pozostały wysokie.
Na rynku popularne są przetworzone łapki z kurczaka, które są pozbawione kości o różnych smakach. Przetworzone łapki z kurczaka, mocno promowane poprzez reklamy w różnych kanałach, stają się rodzajem przekąsek o wartości dodanej.
Post prognozuje, że popyt na łapy kurczaka utrzyma się na wysokim poziomie w 2025 roku.
Amerykańskie łapki z kurczaka, zwłaszcza te wielkości jumbo, pozostają popularne.
Obowiązujące porozumienia w sprawie ograniczeń dotyczących wysoce zjadliwej grypy ptaków umożliwiają przywóz świń poddanych obróbce cieplnej ze Stanów Zjednoczonych15 . Według członków branży, chińscy konsumenci preferują łapy niepoddane obróbce cieplnej, ponieważ mają one szersze zastosowania. Niemniej jednak, ze względu na ograniczenia w dostawach, coraz więcej importerów zaczęło importować łapy poddane obróbce cieplnej. Import łap poddanych obróbce cieplnej w pierwszej połowie 2024 r. przekroczył całoroczną wielkość importu łap poddanych obróbce cieplnej w 2023 r. Post prognozuje, że import łap poddanych obróbce cieplnej pozostanie silny przy braku jakichkolwiek alternatyw.
Cła odwetowe na amerykańskie produkty z kurczaka ChRL nakłada cła na szeroką gamę produktów rolnych i nierolnych w odwecie za działania celne na podstawie amerykańskiej sekcji 232 i sekcji 301. Amerykańskie produkty z kurczaka, wśród innych amerykańskich produktów rolnych, są objęte cłami odwetowymi ChRL na mocy sekcji 301 (zob. TABELA 2). Produkty z kurczaka nie podlegają cłom odwetowym na mocy sekcji 232. W dniu 18 lutego 2020 r. Komisja ds. Taryf Rady Państwa (SCTC) ogłosiła proces wyłączenia taryf celnych dla amerykańskich towarów rolnych, na które mają wpływ cła odwetowe nałożone na podstawie sekcji 301 przez ChRL. Importerzy mogą ubiegać się o wyłączenia taryfowe, które są zatwierdzane na zasadzie jednostkowych przypadków. Wyłączenia te nie obejmują automatycznie wszystkich importerów. Wielu importerów kurczaków złożyło wnioski i otrzymało wyłączenia taryfowe.
oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: FAS GAIN