Pełnomocnik Rządu ds. Przetwórstwa i Rozwoju Rynków Rolnych, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Norbert Kaczmarczyk wziął udział w kolejnym posiedzeniu Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie Rzeczypospolitej Polskiej. Spotkanie odbyło się w Belwederze. Podczas posiedzenia dyskutowano o sytuacji na poszczególnych rynkach rolnych, z uwzględnieniem ekonomicznych konsekwencji wojny w Ukrainie dla producentów rolnych.
W związku ze wzrostem cen paliw, energii, MRiRW m.in. wystąpiło:
Ponadto w uchwale Rady Ministrów z dnia 18 marca br. zawarto szczegóły dotyczące programu dopłat do nawozów. Uchwała została zgłoszona do Komisji Europejskiej z prośbą o notyfikację. Pomoc dotyczy nawozów zakupionych od 1 września 2021 r. do 15 maja 2022 r. i będzie przysługiwała producentom rolnym, którym zagraża utrata płynności finansowej. – Budżet programu to około 3,9 mld złotych – przypomniał wiceminister Kaczmarczyk.
– Obecnie obserwujemy dużą niepewność uczestników łańcucha dostaw żywności, jednakże powtarzam: Polska jest w tej chwili całkowicie samowystarczalna pod kątem produkcji podstawowych produktów żywnościowych. W obliczu trwającej wojny na Ukrainie bezpieczeństwo żywnościowe Polski nie jest bezpośrednio zagrożone – zaakcentował Pełnomocnik Rządu ds. Przetwórstwa i Rozwoju Rynków Rolnych Norbert Kaczmarczyk.
Wiceminister Kaczmarczyk wskazał, że Polska jest dużym producentem żywności w Europie i jej znaczącym eksporterem. Obecnie jesteśmy na 3 miejscu spośród państw UE, które mają najwyższy dodatni bilans handlowy. Wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2021 roku wyniosła ok. 37,4 mld EUR (ok. 170,8 mld zł), co oznaczało wzrost o 9% w stosunku do 2020 roku, gdzie wartość eksportu wyniosła ponad 34 mld EUR. Wiceminister zaznaczył, że ponad 37 mld EUR to najwyższy w historii poziom eksportu żywności a dane dotyczące wielkości produkcji artykułów rolno-spożywczych oraz poziomu eksportu tych artykułów, wskazują na dużą rezerwę w jej dysponowaniu. Oznacza to, że żywności w Polsce nie zabraknie.
Polska, jeżeli chodzi o samą produkcję zbóż, 80% tej produkcji wykorzystuje na własnym rynku, natomiast kolejne 20% eksportuje. Podobnie jest w innych branżach, np.: w drobiu jest to 40% – reszta eksport, w wołowinie 25% – reszta eksport, w cukrze 60% – a nadwyżki kierowane były na eksport, w tym z rosnącym udziałem produktów przetworzonych – przypomniał wiceminister Norbert Kaczmarczyk.
W trakcie spotkania jego uczestnicy rozmawiali o konsekwencjach zmian w rolnictwie europejskim, wywołanych wzrostem kosztów produkcji oraz wojną w Ukrainie, dla dokumentów strategicznych Unii Europejskiej – w szczególności w odniesieniu do Europejskiego Zielonego Ładu, Krajowego Planu Strategicznego, Krajowego Planu Odbudowy i Polityki Spójności.
MRiRW / fot.: KPRM