Dnia 8 marca 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku – Białej odbył się VII Bielski Regionalny Konkurs Kulinarny pod hasłem: ,,Finezja smaku potraw z makaronów’’.
Głównym celem konkursu było promowanie wśród młodzieży kształcącej się w szkołach o profilu gastronomicznym tradycji kulinarnych związanych z przygotowaniem potraw.
Ponadto cele konkursu: poszerzenie przez uczniów wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotów zawodowych – gastronomicznych, rozwijanie zainteresowań zawodowych wśród uczniów, zachęcanie do samokształcenia i doskonalenia zawodowego, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, wytypowanie najlepszych uczniów w ramach zdrowej rywalizacji, rozwijanie poczucia piękna i estetyki, rozwijanie pomysłowości i inicjatywy, kreowanie osobowości zawodowej, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych. W konkursie wzięli udział uczniowie klas o profilu gastronomicznym technikum i szkół zawodowych. Wśród zaproszonych gości byli m.in.: przedstawiciele władz miasta, eksperci kulinarni, kucharze, lokalne media.
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem szkół gastronomicznych z terenu Polski Południowej. Uczniowie zgłoszonych szkół przygotowywali rozmaite potrawy z makaronu pod okiem specjalistów, opiekunów oraz nauczycieli i wychowawców.
Ocenie podlegało: przygotowanie stanowiska pracy, higiena pracy, bezpieczeństwo pracy, zużycie surowców, profesjonalizm pracy – oceniane przez komisję techniczną oraz walory organoleptyczne, wygląd, sposób podania aranżacja dobór składników – oceniane przez komisje degustacyjną.
W trakcie VII Bielskiego Regionalnego Konkursu Kulinarnego odbył się również pokaz dla opiekunów i młodzieży pt. ,,Pokaz barmański w stylu flair’’, ,,Filetowanie, flambirowanie owoców i ryb’’, ,,Kuchnia molekularna’’. Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Katowicach reprezentował Kierownik Sekcji Informacji i Promocji, który zorganizował stoisko informacyjno - promocyjne ARR, uczestniczył w obradach komisji konkursowej, a na zakończenie wręczył drobne upominki ufundowane przez ARR.
ARR