1-2 maja br. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbyła się VI edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. Jest to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych.
Świętokrzyski Festiwal Smaków co roku przyciąga tłumy z regionu i okolicznych województw. Wielkie gotowanie w plenerze, występy artystyczne, prezentacja i smakowanie regionalnych produktów - to tylko niektóre z atrakcji festiwalu. Gospodarstwa agroturystyczne oraz Koła Gospodyń Wiejskich, przygotowały stoiska z pysznymi gorącymi daniami pochodzącymi z naszej regionalnej kuchni, gdzie była możliwość skosztowania m.in. domowego smalcu, pysznych pierogów, wędlin, dżemów czy wyrobów mlecznych.
Tym razem, można było również spróbować tradycyjnych potraw ukraińskich. Konsumenci mieli możliwość zakupu produktów ze znakiem PRODUKT POLSKI takich jak: oleje, zioła ekologiczne, sery, soki, miody oraz zaopatrzyć się w najlepszą, lokalną żywność m.in. u wystawców zarejestrowanych na stronie Polska smakuje. Obok tradycyjnych potraw i przysmaków regionalnych nie zabrakło również rękodzieła oraz niezwykłych przedmiotów wytwarzanych przez twórców ludowych.
Oddział Terenowy KOWR w Kielcach, który reprezentował Dyrektor Jacek Toś, przygotował stoisko promocyjno-informacyjne, na które zaprosił producentów tradycyjnej i regionalnej żywności, zarejestrowanych na stronie Polska smakuje przyczyniając się tym samym do promocji tradycyjnych smaków regionu, Kampanii Polska Smakuje, #KupujŚwiadomie PRODUKT POLSKI.
KOWR