W dniach 11-12 lipca 2020 roku odbyła się piąta edycja „Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych”. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję poznać nowe i niespotykane smaki oraz zobaczyć przepiękne ogrody „Hortulus” w Dobrzycy. Ogrody te otrzymały tytuł Mistrza Krajowego Ogólnopolskiego Konkursu AgroLiga 2019 oraz nagrodę główną Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Każdego roku festiwal odwiedza około 6 tys. osób. Motywem przewodnim tegorocznego wydarzenia były „kwiaty orientu”, takie jak: liliowce, orchidee czy aksamitki. Szef kuchni Mariusz Siwak przygotował z produktów regionalnych połączonych z jadalnymi kwiatami orientu zupy, sałatki oraz desery.
Podczas dwóch dni trwania imprezy można było zobaczyć technikę carvingu oraz nauczyć się pleć wianki z kwiatów. Na licznych stoiskach zaproszonych wystawców można było zakupić przetwory z płatków róż, sery w posypce lawendowej, lemoniadę z dzikiej róży, jak również mydła i wyroby rękodzielnicze.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Koszalinie już po raz trzeci uczestniczył w tym wyjątkowym wydarzeniu. Zaproszeni przez Oddział producenci znajdujący się w bazie „Polska smakuje” sprzedawali swoje tradycyjne i certyfikowane produkty, które zachwycały odwiedzających smakiem i oryginalnością. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich zaprezentowały między innymi octy przygotowane na bazie ziół, lawendowe ciastka, a także ciasta malowniczo ozdobione jadalnymi kwiatami.
Ważnym elementem wydarzenia było promowanie PRODUKTU POLSKIEGO. Wystawcy zachęcali do zakupu żywności ze znakiem PRODUKT POLSKI, natomiast pracownicy Oddziału Terenowego prowadzili prelekcję na temat rozpoznawalności znaku, patriotyzmie konsumenckim oraz świadomości konsumenckiej.
KOWR