Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

USDA ogłasza uznanie salmonelli za fałszerstwo

4 sierpnia 2022
USDA ogłasza uznanie salmonelli za fałszerstwo

USDA (WYDZIAŁ ROLNICTWA STANÓW ZJEDNOCZONYCH) ogłasza działania mające na celu uznanie salmonelli za fałszerstwo w panierowanych nadziewanych surowych produktach z kurczaka

Z dniem 1 sierpnia 2022r. w WASZYNGTONIE, Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) Departamentu Rolnictwa USA (FSIS) poinformował, że ogłosi Salmonellę jako fałszerstwo w panierowanych i nadziewanych surowych produktach z kurczaka.


salmonella


„Bezpieczeństwo żywności jest podstawą wszystkiego, co robi FSIS” – powiedział sekretarz ds. rolnictwa Tom Vilsack. „Ta misja poprowadzi nas, ponieważ ten ważny pierwszy krok uruchamia szerszą inicjatywę mającą na celu ograniczenie chorób Salmonella związanych z drobiem w USA”

„Dzisiejsze ogłoszenie jest ważnym momentem dla bezpieczeństwa żywności w USA, ponieważ ogłaszamy Salmonellę jako fałszerstwo w surowym produkcie drobiowym”, powiedziała Sandra Eskin, zastępca podsekretarza stanu USDA ds. bezpieczeństwa żywności. „To dopiero początek naszych wysiłków na rzecz poprawy zdrowia publicznego”.

Deklarując Salmonellę jako fałszerstwo w tych produktach, FSIS będzie w stanie zapewnić, że wysoce skażone produkty, które mogą powodować choroby u ludzi, nie będą sprzedawane konsumentom. Od 1998 r. panierowane i nadziewane surowe produkty drobiowe wiązały się z 14 wybuchami epidemii i około 200 chorobami. Produkty z tej kategorii można znaleźć w sekcji zamrażarek i obejmują niektóre produkty z kurczaka Cordon bleu lub produkty z kurczaka w Kijowie. Te produkty wyglądają na ugotowane, ale są poddawane obróbce cieplnej tylko w celu utrwalenia ciasta lub panierki, a produkt zawiera surowy drób. Nieustanne wysiłki na rzecz poprawy etykietowania produktów nie były skuteczne w ograniczaniu chorób konsumentów.

Panierowane i nadziewane produkty z surowego kurczaka będą uważane za zafałszowane, gdy przekroczą bardzo niski poziom skażenia salmonellą i będą podlegać działaniom regulacyjnym. FSIS zaproponuje ustalenie limitu na 1 jednostkę tworzącą kolonię (CFU) Salmonelli na gram dla tych produktów, co zdaniem agencji znacznie zmniejszy ryzyko zachorowania na spożywanie tych produktów.

Agencja będzie również prosić o komentarz na temat tego, czy bardziej odpowiedni byłby inny standard dotyczący fałszowania – taki jak zero tolerancji lub oparty na określonych serotypach.

Oczekuje się, że zawiadomienie zostanie opublikowane w Rejestrze Federalnym jesienią, a FSIS będzie dążyć do publicznych komentarzy dotyczących tego, jaki powinien być standard, a także do poinformowania o ostatecznym planie wdrożenia, w tym programie testów weryfikacyjnych. Po opublikowaniu zawiadomienie zostanie opublikowane na stronie Rejestru Federalnego i Tworzenia Przepisów FSIS w celu przejrzenia i skomentowania. Gdy propozycja zostanie sfinalizowana, FSIS ogłosi swoje ostateczne plany wdrożenia i datę rozpoczęcia rutynowych testów na obecność Salmonelli w tych produktach.

Akcja ta jest częścią szerszych wysiłków FSIS na rzecz ograniczenia zachorowań na salmonellę związanych z drobiem. W październiku 2021 r. USDA ogłosiło , że dokonuje ponownej oceny swojej strategii zwalczania Salmonelli u drobiu, w tym tego, czy Salmonella powinna być uważana za zafałszowaną w określonych surowych produktach drobiowych. Od momentu rozpoczęcia tego wysiłku USDA koncentruje się na gromadzeniu informacji poprzez spotkania z interesariuszami, aby wysłuchać ich pomysłów, prosząc o zalecenia ekspertów ds. Bezpieczeństwa żywności i pozyskując pomysły na projekty pilotażowe od przemysłu w celu przetestowania różnych strategii kontroli w zakładach drobiarskich. USDA planuje przedstawić proponowane ramy dla nowej kompleksowej strategii redukcji Salmonellichorób przypisywanych drobiu w październiku i zwołać publiczne posiedzenie w celu omówienia tego w listopadzie.

USDA każdego dnia wpływa na życie wszystkich Amerykanów na wiele pozytywnych sposobów. W administracji Biden-Harris USDA przekształca amerykański system żywnościowy, kładąc większy nacisk na bardziej odporną lokalną i regionalną produkcję żywności, bardziej sprawiedliwe rynki dla wszystkich producentów, zapewniając dostęp do bezpiecznej, zdrowej i pożywnej żywności we wszystkich społecznościach, budując nowe rynki i strumieni dochodów dla rolników i producentów korzystających z inteligentnych pod względem klimatu praktyk żywnościowych i leśnych, dokonując historycznych inwestycji w infrastrukturę i możliwości czystej energii na obszarach wiejskich Ameryki oraz zobowiązując się do równości w całym Departamencie poprzez usuwanie barier systemowych i budowanie siły roboczej bardziej reprezentatywnej dla Ameryki. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź www.usda.gov .

#

USDA (WYDZIAŁ ROLNICTWA STANÓW ZJEDNOCZONYCH) jest dostawcą równych szans, pracodawcą i pożyczkodawcą.

źródło: U.S. Department of Agriculture’s (USDA)


POWIĄZANE

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę