CTR_2024
TSW_XV_2025

USDA ogłasza uznanie salmonelli za fałszerstwo

4 sierpnia 2022
USDA ogłasza uznanie salmonelli za fałszerstwo

USDA (WYDZIAŁ ROLNICTWA STANÓW ZJEDNOCZONYCH) ogłasza działania mające na celu uznanie salmonelli za fałszerstwo w panierowanych nadziewanych surowych produktach z kurczaka

Z dniem 1 sierpnia 2022r. w WASZYNGTONIE, Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Kontroli Żywności (FSIS) Departamentu Rolnictwa USA (FSIS) poinformował, że ogłosi Salmonellę jako fałszerstwo w panierowanych i nadziewanych surowych produktach z kurczaka.


salmonella


„Bezpieczeństwo żywności jest podstawą wszystkiego, co robi FSIS” – powiedział sekretarz ds. rolnictwa Tom Vilsack. „Ta misja poprowadzi nas, ponieważ ten ważny pierwszy krok uruchamia szerszą inicjatywę mającą na celu ograniczenie chorób Salmonella związanych z drobiem w USA”

„Dzisiejsze ogłoszenie jest ważnym momentem dla bezpieczeństwa żywności w USA, ponieważ ogłaszamy Salmonellę jako fałszerstwo w surowym produkcie drobiowym”, powiedziała Sandra Eskin, zastępca podsekretarza stanu USDA ds. bezpieczeństwa żywności. „To dopiero początek naszych wysiłków na rzecz poprawy zdrowia publicznego”.

Deklarując Salmonellę jako fałszerstwo w tych produktach, FSIS będzie w stanie zapewnić, że wysoce skażone produkty, które mogą powodować choroby u ludzi, nie będą sprzedawane konsumentom. Od 1998 r. panierowane i nadziewane surowe produkty drobiowe wiązały się z 14 wybuchami epidemii i około 200 chorobami. Produkty z tej kategorii można znaleźć w sekcji zamrażarek i obejmują niektóre produkty z kurczaka Cordon bleu lub produkty z kurczaka w Kijowie. Te produkty wyglądają na ugotowane, ale są poddawane obróbce cieplnej tylko w celu utrwalenia ciasta lub panierki, a produkt zawiera surowy drób. Nieustanne wysiłki na rzecz poprawy etykietowania produktów nie były skuteczne w ograniczaniu chorób konsumentów.

Panierowane i nadziewane produkty z surowego kurczaka będą uważane za zafałszowane, gdy przekroczą bardzo niski poziom skażenia salmonellą i będą podlegać działaniom regulacyjnym. FSIS zaproponuje ustalenie limitu na 1 jednostkę tworzącą kolonię (CFU) Salmonelli na gram dla tych produktów, co zdaniem agencji znacznie zmniejszy ryzyko zachorowania na spożywanie tych produktów.

Agencja będzie również prosić o komentarz na temat tego, czy bardziej odpowiedni byłby inny standard dotyczący fałszowania – taki jak zero tolerancji lub oparty na określonych serotypach.

Oczekuje się, że zawiadomienie zostanie opublikowane w Rejestrze Federalnym jesienią, a FSIS będzie dążyć do publicznych komentarzy dotyczących tego, jaki powinien być standard, a także do poinformowania o ostatecznym planie wdrożenia, w tym programie testów weryfikacyjnych. Po opublikowaniu zawiadomienie zostanie opublikowane na stronie Rejestru Federalnego i Tworzenia Przepisów FSIS w celu przejrzenia i skomentowania. Gdy propozycja zostanie sfinalizowana, FSIS ogłosi swoje ostateczne plany wdrożenia i datę rozpoczęcia rutynowych testów na obecność Salmonelli w tych produktach.

Akcja ta jest częścią szerszych wysiłków FSIS na rzecz ograniczenia zachorowań na salmonellę związanych z drobiem. W październiku 2021 r. USDA ogłosiło , że dokonuje ponownej oceny swojej strategii zwalczania Salmonelli u drobiu, w tym tego, czy Salmonella powinna być uważana za zafałszowaną w określonych surowych produktach drobiowych. Od momentu rozpoczęcia tego wysiłku USDA koncentruje się na gromadzeniu informacji poprzez spotkania z interesariuszami, aby wysłuchać ich pomysłów, prosząc o zalecenia ekspertów ds. Bezpieczeństwa żywności i pozyskując pomysły na projekty pilotażowe od przemysłu w celu przetestowania różnych strategii kontroli w zakładach drobiarskich. USDA planuje przedstawić proponowane ramy dla nowej kompleksowej strategii redukcji Salmonellichorób przypisywanych drobiu w październiku i zwołać publiczne posiedzenie w celu omówienia tego w listopadzie.

USDA każdego dnia wpływa na życie wszystkich Amerykanów na wiele pozytywnych sposobów. W administracji Biden-Harris USDA przekształca amerykański system żywnościowy, kładąc większy nacisk na bardziej odporną lokalną i regionalną produkcję żywności, bardziej sprawiedliwe rynki dla wszystkich producentów, zapewniając dostęp do bezpiecznej, zdrowej i pożywnej żywności we wszystkich społecznościach, budując nowe rynki i strumieni dochodów dla rolników i producentów korzystających z inteligentnych pod względem klimatu praktyk żywnościowych i leśnych, dokonując historycznych inwestycji w infrastrukturę i możliwości czystej energii na obszarach wiejskich Ameryki oraz zobowiązując się do równości w całym Departamencie poprzez usuwanie barier systemowych i budowanie siły roboczej bardziej reprezentatywnej dla Ameryki. Aby dowiedzieć się więcej, odwiedź www.usda.gov .

#

USDA (WYDZIAŁ ROLNICTWA STANÓW ZJEDNOCZONYCH) jest dostawcą równych szans, pracodawcą i pożyczkodawcą.

źródło: U.S. Department of Agriculture’s (USDA)


POWIĄZANE

W listopadzie na Rynku Dnia Następnego (SPOT) za 1MWh płacono w średnio 115,99 E...

W dniach 28–29 listopada 2024 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie Prezydiów Cop...

EBOiR i EIT Food uruchamiają nowy Hub akceleracyjny dla startupów rolno-spożywcz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę