Sekretarz Rolnictwa USA Brooke Rollins ogłosiła dziś nowe działania mające na celu zmniejszenie obciążeń dla przemysłu wieprzowiny i drobiu w USA, co pozwoli na większą wydajność przy jednoczesnym zachowaniu standardów bezpieczeństwa żywności. Dyrektywa nakazuje Służbie Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności (FSIS) wyeliminowanie przestarzałych wymogów administracyjnych, które spowolniły produkcję i zwiększyły niepotrzebne koszty dla amerykańskich producentów.
„Ameryka jest światowym liderem w produkcji wieprzowiny i drobiu, a my zobowiązujemy się do zapewnienia, że nasi producenci pozostaną konkurencyjni w skali globalnej bez ograniczania ich przez niepotrzebną biurokrację” — powiedział Sekretarz Rollins. „Pod przywództwem Prezydenta Trumpa ograniczamy niepotrzebną biurokrację, umożliwiamy firmom bardziej wydajne działanie i wzmacniamy amerykańskie rolnictwo — wszystko to przy jednoczesnym zachowaniu najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności”.
Zgodnie z nową polityką FSIS przedłuży zwolnienia, umożliwiając zakładom wieprzowiny i drobiu utrzymanie wyższych prędkości linii, zapewniając, że będą mogły sprostać popytowi bez nadmiernej ingerencji rządu. Tworzenie przepisów mających na celu sformalizowanie tych wzrostów prędkości rozpocznie się natychmiast. Ponadto FSIS nie będzie już wymagać od zakładów przesyłania zbędnych danych dotyczących bezpieczeństwa pracowników, ponieważ obszerne badania potwierdziły brak bezpośredniego związku między szybkością przetwarzania a obrażeniami w miejscu pracy. Te reformy wzmocnią produkcję żywności w USA, obniżą koszty dla producentów i wesprą bardziej odporny łańcuch dostaw.
# # #
USDA jest dostawcą, pracodawcą i pożyczkodawcą zapewniającym równe szanse.
oprac, e-mk, ppr.pl na podst. źródło: USDA